Policija saopštava identitet žrtava

Norveška policija počela da objavljuje imena 76 žrtava masakra u Norveškoj, kao i nestalih osoba. Poljska policija ispituje Brejvikovog dobavljača hemikalija.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

21:06

Default images

Od prva 33 objavljena imena, 12 su maloletne osobe, a osam žrtava je imalo od 20 do 30 godina.

Prvo su objavljena imena troje poginulih u eksploziji bombe u petak u centru Osla - dvojice muškaraca od 56, odnosno 33 godine i jedne 61-godišnje žene, kao i jedne 23-godišnje devojke ubijene na ostrvu Utoja.

Policija takođe navodi da se 21 osoba i dalje vodi kao nestala.

Od danas, svaki dan u 18 časova, policija će na svom sajtu www.politi.no objavljivati nove podatke o žrtvama.

U bolnicama je 97 ljudi ranjenih u dva napada u petak.

U bombaškom napadu u centru Osla poginulo je osam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoja, nekoliko sati kasnije, ubijeno 68 ljudi.

Anders Bering Brejvik je priznao da je izvršio oba napada.

Poljska: Istraga protiv snabdevača Brejvika

Poljski zvaničnici su pokrenuli istragu protiv poljskog hemičara koji je priznao da je snabdeo hemikalijama Brejvika.

Na veb sajtu Agencije za unutrašnju bezbednost navodi se da bi poljski hemičar mogao da bude osuđen na osam godina zatvora zbog "neautorizovanog posedovanja i trgovine supstancama koje bi mogle biti potencijalno opasne po život i zdravlje mnogih ljudi".

Agencija navodi da je istragu otvorila pošto su je kontaktirale norveške specijalne službe.

Zamenik šefa te agencije, Pavel Bialek rekao je juče da je Brejvik kupio hemijske supstance od jednog poljskog prodavca preko interneta. On je naglasio da se radilo o veoma maloj količini supstanci od "marginalne vrednosti za bombu koju je Brejvik napravio".

Lukaš Mikuš, vlasnik kompanije za prodaju preko interneta - Hemikalije Keten, u Vroclavu na jugozapadu Poljske, potvrdio je danas agenciji AP da je njegova firma snabdela Brejvika hemikalijama, ali je dodao da je tokom njihove prepiske izgledalo da je Norvežanin "normalan biznismen".

Mikuš je dodao da je jedinica za borbu protiv terorizma pretresla u nedelju njegovu kuću i kancelarije i zaplenila njegove kompjutere.

Mikuš je izrazio "gnušanje" zbog zločina svog bivšeg klijenta i dodao da "ni u jednom trenutku nije imao ni nagoveštaj Brejvikovih ubilačkih namera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: