Brejvik ne pokazuje znake kajanja

Masakr u petak u Oslu pokazuje da je Anders Brejvik mentalno poremećen, rekao je njegov advokat i dodao da Brejvik nije pokazao nikakav znak žaljenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.07.2011.

09:45

Default images

"On treba prvo da bude podvrgnut lekarskim ispitivanjima", rekao je Brejvikov advokat Geir Lipestad u obraćanju stranim novinarima.

On je dodao da njegov klijent nije pokazao "nikakav znak žaljenja". Brejvik je priznao da je počinilac dva napada - u centru Osla i na ostrvu blizu norveške prestonice - u kojima je ubijeno 76 ljudi.

On se, međutim, izjasnio da nije kriv za optužbe o terorizmu i rekao da je delovao da spase Evropu od, kako je rekao, muslimanske kolonizacije.

Njegov advokat je rekao da njegov klijent "mrzi sve one koji veruju u demokratiju" i da "smatra da je u toku rat".

Prema navodima advokata, Brejvik je rekao da je "iznenađen da je postigao svoj cilj" i da je mislio da će biti ubijen kada je pucao na
mlade ljude na ostrvu Utoja. Advokat kaže da ga je Brejvik pitao koliko je ljudi ubio.

Advokat, član norveške vladajuće laburističke stranke, čiji je podmladak bio na meti napada na ostrvu pored Osla, rekao je agenciji AP da smatra da su napadi "apsurdni i užasni" i da ne zna zašto je osumnjičeni njega izabrao. On je takođe rekao da neko mora da radi taj posao.

Od 76 nastradalih, 68 osoba je ubijeno na ostrvu, prema zvaničnim podacima, koji još nisu konačni.

Osumnjičeni, koji tvrdi da je delovao samostalno, takođe je govorio i o postojanju dve ćelije u Norveškoj i nekoliko ćelija u inostranstvu,
naveo je advokat.

Saslušanje Brejvika juče je održano iza zatvorenih vrata iz predostrožnosti da on ne bi eventualno slao skrivene poruke drugim ćelijama, ukoliko postoje.

Za Brejvika moguća veća kazna

Norveško tužilaštvo može da traži da Anders Bering Brejvik, osumnjičen za dva napada u kojima je poginulo 76 osoba, bude optužen za zločine protiv čovečnosti.

U tom slučaju mogao bi da bude osuđen maksimalnom kaznom koja je za to predviđena - 30 godina zatvora, umesto na 21 godinu, koliko bi dobio za terorizam.

"Policija je do sada citirala zakon o terorizmu, ali traženje drugih optužnica nije isključeno", izjavio je portparol policije Sturla Henrejksbo, dodajući da još nije doneta konačna odluka.

Tužilac Kristijan Hatlo izjavio je norveškom listu "Aftenposten" da je nova optužnica, koja je uvedena zakonom 2008, trenutno samo mogućnost, preneo je AFP.

Podsetimo, u bombaškom napadu u petak u Oslu poginulo je osam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoja, nekoliko sati kasnije, Brejvik ubio 68 ljudi. Sudija je Brejviku juče odredio osmonedeljni pritvor, od čega će četiri sedmice provesti u samici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: