"Za prava Srba bore se poremećeni"

Stručnjaci se slažu da masakr koji je u Norveškoj napravio Anders Brejvik ne treba dovoditi u vezu sa Srbijom i da to može naškoditi ugledu Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

11:04

Default images

Psiholog Žarko Trebješanin kaže za "Pres" da je jasno da se u slučaju Brejvika radi o velikoj patologiji.

"Svako njegovo dovođenje u vezu sa Srbijom i Srbima za nas može samo da bude kontraproduktivno", kaže Trebješanin.

On dodaje da ako takva priča i potiče od Brejvika, nije isključeno da je on sve to izmislio. "To je jedan poremećen um, nema to nikakve veze sa predrasudama o srpskom narodu", ističe psiholog Žarko Trebješanin.

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa smatra da jeste vrlo neprijatno to što se Andres Brejvik u svom manifestu na više mesta i načina dotiče Srbije, ali dodaje da to što on pominje nije bila politika svih Srba, već politika jedne garniture protiv koje je bilo mnogo građana Srbije.

"Ja nemam nikakav problem s tim, ja se ne prepoznajem u tim Srbima koje on pominje i mi kao narod ne bi trebalo u tome da se prepoznajemo, ali bi trebalo najzad da vidimo šta je ta politika bila, na pravi način", kaže Dereta za B92.

Vojin Dimitrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da je, na neki paradoksalan i tužan način, ovo u stvari uspeh medijskog rata vođenog za vreme Miloševića.

Dimitrijević smatra i da bi Brejvik mogao da dobije svoje sledbenike u Srbiji.

"Ja to mogu da zamislim, to mogu biti svi oni koji ispisuju svoje blogove pod raznim niknejmovima, to su osobe koje svoje frustracije hoće da odbrane. Verujem da će biti takvih i ovde, jer ima dovoljno ludaka, iako nisam stručan za tu oblast, mislim da ima dovoljno imitatora", ističe Vojin Dimitrijević. Psihoterapeut Zoran Milivojević takođe smatra da dovođenje u vezu čoveka koji je počinio stravičan zločin u Norveškoj sa Srbijom može samo naškoditi našoj zemlji i njenom ugledu.

"Čovek koji je počinio stravičan zločin u Norveškoj je mentalno poremećena ličnost. On sebe doživljava kao spasioca i pokušava da reši velike teme kao što su islamizacija Evrope i druge pojave koje ugrožavaju hrišćanski pogled na svet. O tome, verujem, milioni ljudi misle kao on. Ali ovde je reč očigledno o jednom bolesnom postupku, jednoj grandioznosti ili ludilu veličine u pokušaju da promeni međunarodnu politiku", kaže za "Pres" Milivojević.

On ističe i da u međunarodnoj politici ima velike nepravde, koja rađa nasilje, "a da se za prava Srba često bore poremećene ličnosti, jer su samo oni puni velikog gneva i pokušavaju nešto da promene".

"Setimo se onog našeg iseljenika koji je bio mentalno poremećen i koji je nožem napao švedsku ministarku. Međutim, takvi postupci nas još više ocrnjuju, umesto da nam pomognu", zaključuje Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: