Delovi manifesta Andersa Brejvika

Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je odgovoran za dva napada u Norveškoj u svom manifestu napisao da je na delovanje podstaknut NATO bombardovanjem SRJ.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

10:25

Default images

Dok Norveška žali za žrtvama dva napada u kojima su poginule 93 osobe, mediji pokušavaju da analiziraju manifest objavljen neposredno pred napad u Oslu.

Manifest ima 1.518 strana i predstavlja kombinaciju dnevnika, političkog traktata i uputstva za pravljenje eksplozivnih naprava.

Brejvik u svom "manifestu" objavljenom na internetu pre napada, navodi da je na delovanje podstaknut još 1999, iz protesta što se norveška vlada uključila u NATO bombardovanje Srbije, a da je među osobama koje bi želeo da upozna i haški optuženik Radovan Karadžić.

On navodi da je NATO bombardovanje bilo pogrešno usmereno protiv "naše braće Srba koji su želeli da proteraju islam deportovanjem Albanaca natrag u Albaniju".

O Srbiji, Turcima i Balkanu, Andriću...

Među ljudima koje bi želeo da upozna, Brejvik između ostalog navodi lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Radovana Karadžića, negirajući da je on, kako piše, "masovni ubica i rasista". Brejvik tako tvrdi da će Karadžić "zbog svojih napora da oslobodi Srbiju islama, uvek biti smatran i upamćen kao časni krstaški ratnik i evropski ratni heroj".

"Potpuno je neprihvatljivo to što su Amerika i Zapadna Evropa bombardovale našu srpsku braću. Sve što su oni hteli jeste da deportuju albanske muslimane nazad u Albaniju. Kad su Albanci to odbili, Srbi nisu imali drugog izbora nego da upotrebe vojsku. Nedopuštanjem Srbiji da reši problem na svojoj suverenoj teritoriji zapadni režimi iskopali su grob za Evropu. Napravili su budućnost u kojoj će nekoliko mini-pakistanaca (bombaša samoubica) na kraju biti stvoreno u svakoj zapadnoevropskoj prestonici. To je neprihvatljivo, potpuno neprihvatljivo", naveo je Brejvik.
U svom manifestu Brejvik se više puta osvrće na Srbiju i to kroz istoriju od, kako kaže, drugog velikog talasa džihada 1071-1683. On navodi istorijske činjenice u vezi sa turskim osvajanjem Balkana, pominje cara Lazara, Kosovsku bitku 1389. i kako su Turci vladali Srbijom pet vekova.

On, takođe, piše i o ratovima na Balkanu devedesetih. Tvrdi da je Bosna istorijski srpska zemlja, što je, navodno, utemeljeno na tome što su Južni Sloveni naselili Balkan u sedmom veku, a kao dva najveća plemena navodi Srbe i Hrvate.

"Bosna je bila srpska i samo srpska. Nije bilo nijednog muslimana i to 500 godina, sve dok Turci nisu osvojili Balkan" - navodi Brejvik, uz detaljnu istoriju BiH, preko rata devedesetih do sada.

Naglašava i to da je "prva stvar koja je urađena u BiH kad je Zapad rešio da uvede demokratiju u toj zemlji, odnosno da uspostavi muslimansku vladavinu, bilo proterivanje Ive Andrića iz škola". On navodi da Andrićevo delo, za koje je dobio Nobelovu nagradu, "Na Drini ćuprija", može da se nađe u svakoj biblioteci na Zapadu, ali da u Bosni taj pisac nije bio izučavan u školama.

Kosovski Srbi kao Jevreji pod nacistima

Kad je reč o istoriji Kosova, Brejvik piše da su prema podacima iz 12. veka Srbi bili većina na Kosovu i da je tako bilo do 20. veka. On dalje navodi istorijske činjenice da su Albanci porazili Srbe tako što su rađali tri puta više dece i državnom politikom koja je vođena protiv srpskog življa. Istovremeno poredi i Jevreje pod nacistima u Nemačkoj sa Srbima danas pod Albancima na Kosovu.

"Slično, ali ne isto, Jevreji su doživeli pod nacistima u Nemačkoj. Pre Hitlera mržnja prema Jevrejima je bila institucionalizovana, a 1941. pretvorila se u politiku istrebljenja. Od 615.000 Jevreja u Nemačkoj 1910. nijedan nije ostao do 1945. I Jevreji pod nacistima i Srbi pod većinskim Albancima iskusili su isti trend depopulacije. Postoje snažni dokazi da su kosovski Srbi doživeli razne vrste etničkih prinuda koje su ih naterale da se rasele sa Kosova“, navodi Brejvik.

Bavio se i Josipom Brozom Titom, navodeći njegov navodni moto: "Za jaču Jugoslaviju treba nam što slabija Srbija".

Rešenost velikih sila da Kosovo postane samostalna država, Brejvik naziva neoprostivim potezom i tvrdi da je to samo još jedan korak u islamizaciji Evrope. On za Albance tvrdi da su "poznati kao kriminalci koji se bave prodajom droge".

Kosovo vidi kao prvu veliku pobedu evropskog islama od otomanske okupacije Krita 1669.

Rešenje: Proterivanje muslimana iz Evrope

Kao rešenje za te "probleme" Brejvik je ponudio proterivanje svih muslimana iz Evrope i postavljanje nacionalističkih vlada koje bi postavile "sistem između liberalnog i konzervativnog".

Kad uspostavi svoj sistem, Brejvik kaže da će narodima i pojedincima nacionalistima koji su u zapadnoevropskim zatvorima biti plaćena odšteta i upućeno javno izvinjenje.

"Odšteta od 500 milijardi evra biće plaćena srpskom narodu za ratne zločine koje je počinio NATO, po naređenjima SAD i kulturalmarksista tokom ratova na Balkanu. Amerika i sve evropske zemlje koje su u NATO platiće obnovu srpskom narodu. Alternativa je da evropske zemlje u NATO plate manju sumu (50 milijardi evra za obnovu) pod uslovom da daju vojnu podršku za oslobađanje Kosova i ostatka Balkana od muslimanske vladavine", navodi, između ostalog, ubica iz Osla.

Građanski rat u Evropi

On predviđa građanski rat u Evropi u tri faze, a završetak 2083, iskorenjivanjem marksista i progonom muslimana, uz državne udare širom kontinenta.

Do te godine, o budućnosti odnosa Evrope i islama ima "mračna predviđanja" prema kojima bi milioni ljudi mogli biti žrtve nepovoljnog stanja. "Vreme za dijalog je prošlo. Mi smo miru dali šansu. Došlo je vreme oružanog otpora."

U dokumentu "predviđa" i da će "evropski građanski rat" dovesti do egzekucije "kulturnih marksista", multikulturalnosti i proterivanja muslimana. Godina 2083. navedena je u naslovu ovog dokumenta kao godina kada autor smatra da će se ovaj građanski rat okončati.

Manifest je pun ekstremno desničarskih stanovišta, a Brejvik nadugo piše i o tome zašto mrzi muslimane, koje naziva pogrdnim imenima.

On, pored toga, kritikuje Norvešku što je dodelila Nobelovu nagradu za mir bivšem palestinskom lideru Jaseru Arafatu.

"Situacija je jednostavno haotična", piše on, ističući da "hiljade muslimana" godišnje dođe u njegovu zemlju i dodaje da se "ovi suicidni izdajnici moraju zaustaviti".

U tekstu je i predviđanje da će, ako preživi napade, što mu se i desilo, biti prezren: "Ne samo što će me prijatelji i porodica prezirati i nazivati čudovištem, već će ujedinjeni svetski multikulturalni mediji imatu pune ruke posla da me... satanizuju".

Na pisanje manifesta i istraživanja za svoje tekstove je, kako je napisao, potrošio 9 godina i 317.000 evra.

Tekst, koji je u obliku dnevnika, sadrži užurabne zapise počev od 2. jula, gde autor pominje kako iskopava skriveno oružje i priprema bombe - i tako sve do 22. jula, dana napada.

"Mislim da će ovo biti moj poslednji post. Sada je petak 22. jul, 12.51. Srdačni pozdravi, Endrju Brejvik, vitez zapovednik Justiciar, vitezovi Templari Evropa, vitezovi templari Norveška", poslednji je unesen tekst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: