Brejvik protiv NATO napada u Srbiji

Andres Brejvik, u svom "manifestu" navodi da je na delovanje podstaknut još 1999. g. kada se Norveška priključila NATO bombardovanju Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2011.

13:30

Default images

U tekstu koji predstavlja kombinaciju dnevnika, uputstva za pravljenje eksplozivnih naprava i političkog traktata, autor, za koga se nezvanično smatra Anders Behring Brejvik, navodi da je ova kampanja bila pogrešno usmerena protiv "naše braće Srba koji su želeli da proteraju islam deportovanjem Albanaca natrag u Albaniju".

Autor ovog dokumenta, koji je postavljen na Internet, takođe, kritikuje vladu u Oslu zbog "kukavičnog načina na koji se bavila pitanjem karikatura proroka Muhameda", misleći pritom na izvinjenje koje je norveška vlada uputila zbog toga što su privatni listovi u zemlji više puta objavili kontroverzne ilustracije.

On, pored toga, kritikuje Norvešku što je dodelila Nobelovu nagradu za mir bivšem palestinskom lideru Jaseru Arafatu.

"Situacija je jednostavno haotična", piše on, ističući da "hiljade muslimana" godišnje dođe u njegovu zemlju i dodaje da se "ovi suicidni izdajnici moraju zaustaviti".

U dokumentu na 1.500 strana pod nazivom "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti" autor izlaže ekstremno desničarska stanovišta i obećava da će "evropski građanski rat" dovesti do egzekucije "kulturnih marksista", multikulturalnosti i proterivanja muslimana, navodi CNN.

Godina 2083. navedena je u naslovu ovog dokumenta kao godina kada autor smatra da će se ovaj građanski rat okončati.

Još nije potvrđeno da li je autor ovog dokumenta zaista Anders Behring Brejvik (32), uhapšeni Norvežanin koji je priznao da je izveo napade od petka, ali je policija za norveški list VG rekla da je ovaj tekst "povezan" sa ovim napadima.

Norveške vlasti su saopštile da se manifest pojavio na Internetu istog dana kada su se ovi stravični događaji odigrali i da će ga policija detaljno ispitati.

U eksplozijama u centru Osla i pucnjavi na ostrvu Utoja ubijeno je najmanje 92 ljudi, 97 ljudi je povređeno, a i dalje traje potraga za nekoliko nestalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: