Bomba od veštačkog đubriva i goriva

Bomba koja je u petak eksplodirala u centru Osla, kada je poginulo sedmoro ljudi, napravljena je od kombinacije veštačkog đubriva i dizel-goriva, javlja AP.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.07.2011.

23:59

Default images

Zvaničnik norveše policije je rekao agenciji da je i dalje nerazjašnjeno koji tip detonatora je korišćen za bombu koja je eksplodirala ispred zgrade Vlade Norveške.

Taj zvaničnik nije želeo da kaže svoje ime, jer informacija o bombi još uvek nije zvanično objavljena. Istražitelji su naveli da se bobma nalazila u jednom kombiju.

Slična eksplozivna naprava, od veštačkog đubriva i goriva,korišćena je i u napadu ispred jedne federalne zgrade u Oklahoma sitiju u SAD 1995. godine kada je poginulo 168 ljudi.

Norveški dnevni listovi preneli su da je čovek koji se sumnjiči za napad u Oslu i na obližnjem ostrvu Utoja u kojima su poginule najmanje 92 osobe, pre dva i po meseca kupio šest tona veštačkog đubriva od kojeg može da se pravi eksploziv.
Norveška u šoku, cveæe i sveæe u Oslu (Beta)
Dnevnik Verdens Gang citira predstavnicu za medije kompanije Felessepet, koja snadbeva norveško tržište veštačkim đubrivom, koja je rekla da je šest tona đubriva isporučeno osumnjičenom 4. maja.

Isti čovek, Norvežanin za koga je policija navela da je hrišćanski fundamentalista sa antimuslimanskim pogledima, osumnjičen je za oba napada, mada se istražuje moguća umešanost još jednog napadača, prema izjavama očevidaca sa ostrva Utoja.

Norveški mediji su, iako policija nije navela njegovo ime, objavili da je glavni osumnjičeni 32-ogodišnji Anders Behring Brejvik.

Mediji su objavili slike plavokosog i plavookog Norvežanina.

Policija je u subotu uveče objavila da je osumnjičeni priznao da je pucao na ostrvu Utoja sat i po neprekidno, a predao se timu specijalaca čim su stigli na lice mesta, 40 minuta pošto su pozvani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: