Bramerc: Veliki napredak za Srbiju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio da će u narednom izveštaju Savetu bezbednosti naglasiti veliki napredak Srbije u saradnji sa tim sudom.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2011.

11:43

Default images

Hapšenjem i izručenjem haškog optuženika Gorana Hadžića otklonjena i poslednja kritična tačka u saradnji Srbije s Tribunalom, rekao je on.

"Godinama jedina kritična tačka u saradnji je bila hapšenje begunaca. Mladićevim hapšenjem je jedna od glavnih obaveza bila ispunjena, a poslednja obaveza Hadžićevim, tako da smo veoma zadovoljni", rekao je Bramerc.

To će, kako je rekao, biti pomenuto u izveštaju Savetu bezbednosti koji podnosi svakih šest meseci, kao veliki napredak u saradnji.

"Magične reči", kako Bramerc zove izraz "puna saradnja", on ne koristi u svojim izveštajima jer su one, kako je ukazao, osmišljene u srpskoj javnosti.

Tužilac je izrazio nadu da će ostatak obaveza koje se tiču dostavljanja dokumentacije i arhivske građe, obezbeđivanja svedoka i njihove zaštite, biti nastavljen kao i do sada punom saradnjom.

Bramerc je rekao da je za hapšenje Hadžića saznao iz, kako je rekao, Predsedništva Srbije, precizinije od šefa Nacionalnog saveta za bezbednost, i da nije bio iznenađen.

"Posle hapšenja Mladića pre manje od dva meseca, verovao sam da će biti uhapšen i poslednji optuženi, jer je bilo logično da će sva sredstva, koja su bila veoma koncentrisana na Mladića, biti preorijentisana na potragu za Hadžićem", kazao je Bramerc.

Što se tiče evropskih integracija Srbije, Bramerc je napomenuo da je veoma svestan teškog političkog konteksta u kojem se odvijaju hapšenja haških begunaca, ali da nije na njemu da Evropi sugeriše ko može a ko ne može da uđe u EU.

"Ono što mogu da kažem je da su otklonjeni kritični elementi u saradnji i da begunci više nisu problem, što će biti pomenuto i u izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija", naglasio je haški tužilac, vidno dobro raspoložen, jer je pred odlazak na godišnji odmor, koji je počeo juče, i poslednji optuženi u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Poslednji haški optuženik Goran Hadžić prebačen je juče oko 16 sati u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, a njegovim hapšenjem je Srbija, kako je rekao Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu, ispunila ključnu međunarodnu obavezu, u saradnji s tim sudom.

Prvo pojavljivanje Hadžića pred Tribunalom predviđeno je za ponedeljak.

Hadžić je uhapšen u sredu, 20. jula, pored sela Krušedol, na Fruškoj gori. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine bio je u bekstvu sedam godina, a Haški tribunal ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: