Teroristi odgovorni za napad u Oslu

Teroristička grupa "Pomagači globalnog džihada" preuzela je odgovornost za bombaški napad koji je danas izveden ispred zgrade vlade u centru Osla.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

22:15

Default images

Policija je saopštila da je u pucnjavi na ostrvu Utoja u blizini Osla poginulo devetoro ili desetoro ljudi.

Prema rečima stručnjaka za terorizam Vila Mekantsa iz američkog istraživačkog instituta CNA koji proučava terorizam, grupa je izdala saopštenje u kome se navodi da napad predstavlja odgovor na prisustvo norveške vojske u Avganistanu i na izvesne uvrede na račun proroka Muhameda, piše "Njujork tajms".

"Upozorili smo da ćemo izvesti još napada nakon Stokholma. Ovo je samo početak, a još toga tek predstoji", poručila je grupa, misleći na bombaški napad koji je izveden u švedskoj prestonici u decembru prošle godine.

Policija je, u međuvremeu, saopštila da je na ostrvu Utoja ubijeno devetoro ili desetoro ljudi i da su to jedine informacije kojima za sada raspolaže, javio je Rojters.

Potvrđeno je, takođe, da je uhapšen napadač koji je otvorio vatru na skupu u letnjem kampu na tom ostrvu i da se sada nalazi na saslušanju u policiji, koja smatra da uhapšeni ima informacije o eksploziji koja se dogodila u Oslu, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.

Norveška je članica NATO i ima manji vojni kontingent u Avganistanu, a lider Al-Kaide Ajman al-Zavahri svrstao je ovu skandinavsku državu u grupu zemalja koje su potencijalne mete ove terorističke grupe.

Norveški listovi su 2006. godine objavili karikature proroka Muhameda, čiji su tvorci danski autori.

Policija nije saopštila da li eksplozije u Oslu predstavljaju teroristički napad, ali, kako navodi američki list, ispred glavne zgrade vlade vidi se u jedan automobil koji je znatno oštećen, dok je veliki deo trotoara potpuno uništen.

Policija je ranije saopštila da su snažnu eksploziju prouzrokovale jedna ili dve bombe koje su, možda, bile postavljene u jedan automobil parkiran ispred vladinih zgrada, ali da još ne zna ko stoji iza napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: