Svet šokiran masakrom u Norveškoj

EU, SAD, NATO, Rusija i Kina oštro osudili nasilje koje se dogodilo u Norveškoj. Svetski lideri izražavaju solidarnost, saučešće predsednika Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.07.2011.

19:45

Default images

Oni su bombaški napad u centru Osla i masakra ostrvu kod glavnog grada, nazvali gnusnim i kukavičkim činom.

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej je osudio "kukavičluk" bombaškog napada od koga je razoren norveški parlament. On je izrazio solidarnost sa premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom.

"Najoštrije osuđujem to kukavičko delo za koje nema opravdanja", naveo je u saopštenju Van Rompej, kao i da je "šokiran" onim što se dogodilo u Oslu.

"Norveška je poznata kao zemlja koja aktivno promoviše mir u svetu i takav šokantan napad je bez presedana", navela je Eštonova u saopštenju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun bio je šokiran vestima i još tokom noći osudio je nasilje, uz izražavanje saučešća porodicama žrtava. "UN su zajedno sa narodom Norveške u ovom strašnom trenutku", rekao je portparol generalnog sekretara Martin Nesirki, prenosi AFP.

I SAD su osudile današnji napad u Oslu.

Američki predsednik Barak Obama, koji je uputio "lično saučešće" narodu Norveške, izjavio je da još nema informacije o motivima današnjih napada.

"Osuđujemo ta užasna nasilnička dela", rekla je agenciji Frans pres portparolka Stejt departmenta Hejdi Bronk Fulton i dodala da su SAD norveškoj vladi izrazile saučešće.

U reagovanju generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena na, kako je naveo, gnusne napade, ističe se da solidarnost s Norveškom ostaje čvrsta i da su "države članice NATO-a ujedinjene u borbi protiv nasilnih akata".

Norveška učestvuje u misijama NATO-a u Libiji i Avganistanu.

Napade osuđuju evropske prestonice

Šef diplomatije Velike Britanije Vilijam Hejg saopštio je da njegova zemlja "osuđuje svaki teroristički čin" i uputio najdublje saučešće "svima koji su izgubili nekog člana porodice ili su povređeni u današnjem užasnom bombaškom napadu u Oslu".

"Ujedinjeno Kraljevstvo stoji rame uz rame s Norveškom i svim našim međunarodnim saveznicima u suočavanju sa ovakvim nasiljem. Bez predaha ćemo zajedno sa njima raditi u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima", poručio je Hejg.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da se radi o "gnusnom i neprihvatljivom" napadu.

"Upravo sam saznao, sa dubokom potresenošću, za eksploziju koja je danas po podne pogodila Oslo", naveo je Sarkozi u pismu norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu i osudio "najsnažnije moguće taj gnusni i neprihvatljiv akt".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je solidarnost sa "norveškom vladom i norveškim narodom".

"Norveška vlada i stanovnici Norveške treba da znaju da su nemačka vlada i Nemci solidarno sa njima", navela je Angela Merkel u saopštenju.

Ona je izrazila "užas" zbog eksplozije i pucnjave u omladinskom kampu.

"Ono što je jasno jeste da svi mi koji verujemo u demokratiju i u mir treba da čvrsto osudimo terorizam", rekla je ona i dodala da su okolnosti ovog napada "još nejasne".

Austrijski kancelar Verner Fejman ponudio je danas pomoć i podršku svoje zemlje Norveškoj u poruci norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu koju je objavila austrijska novinska agencija APA.

Fejman je preneo "veliku uznemirenost" koju su u Austriji izazvali događaji u Norveškoj.

Medvedev: Monstruozni napadi

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev osudio je "monstruozna dva napada na omladinskom kampu i na sedište vlade u Norveškoj". "Osuđujemo ove monstruozne zločine, za koje ne može biti opravdanja", naveo je Medvedev u telegramu saučešća norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu.

U odvojenoj poruci norveškom kralju Haraldu V, Medvedev je naveo da Rusija, koja deli granicu sa Norveškom, izražava "istinsku solidarnost u ovom teškom trenutku sa svojim susedom".

I Kina se pridružila globalnoj osudi napada u Norveškoj bez obzira, kako navodi francuska agencija, na zamrznute odnose, pošto je prošle godine iz Osla Nobelova nagrada za mir otišla u ruke kineskom disidentu.

"Kina izražava osudu terorističkih napada i saučešće sa porodicama žrtvama", piše u kratkom saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Saučešće predsednika Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić je najoštrije osudio mučke napade u Oslu i izrazio norveškom narodu najdublje žaljenje zbog izgubljenih života njihovih sugrađana.

"Primite izraze najdubljeg saučešća u ime građana Srbije za tragediju koja se dogodila bezumnim bombaškim napadima", napisao je Tadić u telegramu saučešća upućenom norveškom prijateljskom narodu i premijeru Jensu Stoltenbergu.

Predsednik Srbije je ponudio Norveškoj svaku potrebnu pomoć države Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas saučešće norveškom narodu i ponudio je pomoć nadležnim službama Norveške u pronalaženju odgovornih.

"Nudimo podršku državnim organima Norveške u pronalaženju odgovornih za ovaj teroristički napad i uopšte u borbi protiv terorizma."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: