"Srbija ispunila ključnu obavezu"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je hapšenjem Gorana Hadžića Srbija ispunila ključnu međunarodnu obavezu.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

17:39

Default images

On je takođe rekao i da očekuje nove informacije iz Beograda o tome kako je bilo moguće Hadžićevo sedmogodišnje bekstvo.

"Hadžić je bio optužen 2004. godine, ali je pobegao pod sumnjivim okolnostima pre nego što bi bio uhapšen. Željno očekujemo da dobijemo dodatne informacije o tome kako je on mogao da izbegava pravdi tokom proteklih sedam godina", rekao je Bramerc

Bramerc je podvukao da su "hapšenjem Hadžića, vlasti Srbije ispunile ključnu međunarodnu obavezu. Mi odajemo priznanje uloženim naporima predsednika Srbije Borisa Tadića, Saveta za nacionalnu bezbednost, akcionog tima...i službi koje su obavile hapšenje".

"Verujemo da će Srbija nastaviti ovim pozitivnim putem u postupanju prema Tribunalu i da će i dalje pružati pomoć za naša tekuća suđenja tako što će omogućavati pristup vladinim arhivama i dokumentima, kao i omogućavati pojavljivanje svedoka", naznačio je Bramerc.

Hapšenjem Hadžića nastala je "nova faza u saradnji Srbije s Tribunalom", kazao je Bramerc.

Tužilac se zahvalio Evropskoj uniji, čija je "principijelna politika proširenja dala Srbiji podsticaje da sarađuje s Tribunalom".

Premda, kako je rekao, po mnogima hapšenje Hadžića nije od iste važnosti kao privođenje Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića ili Ratka Mladića, Bramerc je Hadžića nazvao "visokom političkom figurom" koja će "odgovarati za smrt stotina i proterivanje hiljada" tokom udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje nove države pod srpskom dominacijom.

Bramerc je podvukao da je Hadžić poslednji, 161. optuženi, koji se našao u pritvoru Tribunala.

"Za 18 godina, od osnivanja Tribunala, lice međunarodne pravde se drastično promenilo. Te 1993. prepreke za hapšenje i izvođenje pred sud većine osoba koje je Tribunal tražio činile su se nepremostivim. Danas, sve osobe koje je Tribunal tražio su privedene da odgovaraju. Za Tribunal i međunarodnu zajednicu, hapšenje Hadžića je prekretnica za pamćenje", ocenio je Bramerc.

Glavni tužilac je kazao i da će, posle hapšenja poslednjeg optuženog, svoju punu pažnju usmeriti na okončanje preostalih suđenja. "Naš cilj je da radimo što je brže moguće, istovremeno poštujući prava optuženih", rekao je Bramerc.

On je najavio da će tužilaštvo po podne podneti izmenjenu optužnicu protiv Hadžića, ali da će i u njoj biti 14 tačaka, kao i u dosadašnjoj.

Bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, Hadžić je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i za dela počinjena nad nesrbima u tom području 1991-92.

Kako je danas najavio sekretar Tribunala Džon Hoking (John Hocking), Hadžića će tokom prvog pojavljivanja u ponedeljak zastupati advokat po službenoj dužnosti koga će imenovati sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: