Kakvi će biti uslovi Hadžiću u Hagu

Hag spreman da primi Gorana Hadžića i očekuje zvanično obaveštenje iz Beograda o vremenu njegovog prebacivanja, kaže portparolka Tribunala Nerma Jelačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.07.2011.

11:18

Default images

Hadžić bi trebalo da bude 38. pritvorenik u Sheveningenu, a društvo će mu praviti Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj, Ante Gotovina i drugi.

Pošto stigne u Hag, Hadžića će preuzeti predstavnici Haškog tribunala i smestiti u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, gde će prva 24 sata biti odvojen od pritvorenika, dok se ne prilagodi novom okruženju.

Prema pravilima Tribunala, njega će najpre pregledati lekar pritvorske jedinice, a potom će ga predstavinci tog zatvora upoznati sa pravilima života u njemu.

"Takođe će biti poučen o pravilima koja reguišu rad Haškog tribunal i biće mu uručena optužnica koja ga tereti za ratne zločine u Hrvatskoj", navela je Jelačićeva.

Iako u Hagu nema veće medijske zainteresovanosti za izručenje Hadžića, kad se steknu uslovi za izručenje, on će pod maksimalnim obezbeđenjem stići u zatvor u Sheveningenu.

Ćelija od 15 kvadrata

Zatvorska zgrada u koju će biti smešten sa ostalim pritvorenicima iz bivše Jugoslavije nalazi se u Sheveningenu, delu Haga na samoj obali Severnog mora. Deo zatvora u Sheveningenu koji kao pritvor koristi Haški sud sastoji se od tri krila, u kojima je trenutno smešteno 37 pritvorenika.

Tu zgradu iz 1919. godine su tokom okupacije, od 1940, koristile snage nacističke Nemačke, i jedna je od retkih koja nije ruinirana u seriji bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Pritvorenici najveći deo dana provode u zajedničkim prostorijama, koje uključuju i salu s kompjuterima, biblioteku, ordinaciju, teren za fizičku aktivnost, manju teretanu i neku vrstu kuhinje-trpezarije.

Zanimljivo je da su posle stupanja na snagu Zakona o zaštiti građana od duvanskog dima u Holandiji, jula 2008 - kada su cigarete bile proterane čak i iz čuvenih "kofi šopova", u kojima gosti mogu slobodno da kupe i konzumiraju marihuanu - haški pritvorenici jedno vreme bili izuzeti iz tog zakona.

Na raspolaganju će im biti televizor, a moći će i da koriste svoje laptopove, ali im neće biti obezbeđena internet konekcija. Pošto je pritvor pod jurisdikcijom UN, haški optuženici su imali drugačiji tretman od holandskih zatvorenika i mogli su da puše i u svojim ćelijama i u zajedničkim prostorijama.

Od 2009. pušenje je, međutim, dozvoljeno samo u praznim ćelijama pretvorenim u prostorije za pušenje, na malim balkonima i u dvorištu zatvora.

U ćelijama, koje se zaključavaju uveče, a otključavaju rano ujutro, pritvorenici u 15 kvadrata imaju krevet, radni sto, ormar, police i umivanik, a toalet je pregrađen. Unošenje hrane spolja nije dozvoljeno, ali je dozvoljeno korišćenje lične odeće i predmeta koji ne mogu da ugroze bezbednost pritvorenika. Pritvorenike svake sedmice obilazi i protojerej SPC iz Roterdama Vojislav Bilbija, koji u Holandiji živi od 1972, a pritvor u Sheveningenu obilazi od početka haških procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: