SAD: I Srbija uvela embargo

Komentarišući odluku Kosova da uvede embargo na robu iz Srbije, Stejt department kritikovao Srbiju koja je, kako kažu, takav embargo uvela pre dve i po godine.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

10:08

Default images

Funkcioner Stejt departmenta Tomas Kantrimen rekao da je i da je embargo na uvoz robe sa Kosova takođe nelegalan.

Razlog za odlaganje pregovora Beograda i Prištine za septembar Kantrimen vidi u nespremnosti srpske vlade da ukine svoj embargo na kosovsku robu.

On kaže da, ako bude omogućeno slobodno tržište između Srbije i Kosova, ove dve strane mogu uspeti i u većim pitanjima dijaloga.
"Žao nam je da se vlada Kosova osetila prisiljena da pravi reciprocitet, ne želimo da vidimo takav pristup. Moramo videti istinu da je Srbija isti takav embargo imala pre dve i po godine, i taj srpski embargo je nelegalan, prema dogovoru CEFTA za slobodnu trgovinu, koji je Beograd potpisao, a koji ne dozvoljava takav embargo ni sa strane Kosova", kazao je Kantrimen.

Podsetimo, vlada Kosova uvela je embargo na robu iz Srbije, po principu reciprociteta, odnosno zato što Srbija ne priznaje pečate kosovske carine. Iz istog razloga, Priština je uvela i carinu od 10 posto na robu iz BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: