Bramerc: Ko je pomagao Hadžiću?

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića kao veliki uspeh vlasti Srbije. Interesuje ga gde su se skrivali.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.07.2011.

14:48

Default images

Istovremeno, naveo je da ga veoma interesuje gde su oni bili do hapšenja i ko im je pomagao.

"Želimo da znamo gde su oni bili, koje su bile prepreke za njihovo hapšenje i zašto se hapšenje nije desilo ranije", kazao je glavni tužilac.

Na pitanje da li je do sada od vlasti Srbije dobio neke informacije gde se Mladić skrivao i ko mu je pomagao, Bramerc je odgovorio odrečno.

"Svi begunci su uhapšeni, što će nam omogućiti da se fokusiramo na preostala suđenja, a ne, kao do sada, na podsećanje koliko je važno uhapsiti optužene. Poglavlje o beguncima je zatvoreno, ali se saradnja nastavlja", kazao je Bramerc.

Bramerc je odbio da saradnju Srbije nazove "potpunom", ne zato što, kako je rekao, to ne želi, već zato što smatra da "nije vreme za konačne ocene".

"Ključnim faktorom za hapšenja", Bramerc je nazvao "politiku uslovljavanja" koju je prema Srbiji sprovodila Evropska unija.

Glavni tužilac je izjavio da očekuje da će se suđenje Goranu Hadžiću završiti pre procesa Karadžiću i Mladiću. Po njegovoj proceni, prvostepeni proces protiv Karadžića mogao bi biti okončan 2013, a žalbeni postupak 2015. godine. Kada će početi suđenje Mladiću, Bramerc nije mogao da kaže zato što to zavisi ne samo od tužilaštva, nego i od odbrane i samog suda.

"Malo verovatno je da će tužilaštvo podneti zahtev da postupci protiv Karadžića i Mladića budu objedinjeni", rekao je Bramerc.

Po njegovim rečima, tužilaštvo razmatra više mogućih strategija za suđenje generalu Mladiću, od kojih bi jedna podrazumevala izdvajanje optužnice za genocid u Srebrenici od drugih optužbi u sada važećem jedinstvenom optužnom aktu.

Iz tužiočevih reči proizlazi da bi, ukoliko bi ta mogućnost bila primenjena, Mladiću bilo suđeno u dva postupka - jednom za genocid u Srebrenici, a drugom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje Sarajeva i uzimanje osoblja UN za taoce.

Bramerc je, međutim, podvukao da još nije doneo nikakvu odluku o toj i drugim varijantama koje razmatra za proces Mladiću.

Glavni tužilac je još jednom naglasio značaj suđenja optuženima za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije, ističući da postoji veliki broj predmeta koji čekaju na postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: