Gardijan: Hapšenje Tadićev trijumf

Hapšenje Gorana Hadžića predstavlja lični trijumf predsednika Srbije, posvećenog "moralnoj rehabilitaciji" Srbije, naveo je britanski dnevnik "Gardijan".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2011.

12:37

Default images

Kao ističe taj list, Boris Tadić želi ubrzani napredak i iz beogradske perspektive EU ne može da uradi ništa dugo osim da prihvati Srbiju kao kandidata za članstvo na samitu u decembru.

"Gardijan" navodi da Tadić želi i više od toga, da on želi da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu i podseća da je EU oduvek povezivala članstvo Srbije u evropskoj porodici sa saradnjom sa Hagom.

U članku pod naslovom "Posle Hadžićevog hapšenja EU ne može da odbije Srbiju", list, međutim, ukazuje da na putu Srbije ka Uniji postoje brojne prepreke i da bi stoga bilo pogrešno pretpostaviti da će hapšenje Hadžića biti nagrađeno velikim osmehom dobrodošlice u Briselu.

List prenosi i izjavu srpskog ambasadora u Britaniji Dejana Popovića, koji je rekao da je Srbija hapšenjem Hadžića ispunila svoju moralnu i pravnu obavezu i da očekuje da će Evropska komisija pohvaliti suštinske reforme koje se odvijaju u zemlji, dati saglasnost za njenu kandidaturu i odrediti datum otpočinjanja pregovora.

U drugom članku pod nazivom "Hapšenje Gorana Hadžića kamen temeljac za Tribunal za ratne zločine", list navodi da je hapšenje Hadžića prekretnica za Srbiju, koja želi da ostavi iza sebe prošlost i pridruži se Evropi.

List navodi da ovaj događaj uvećava šanse Srbije da dobije zeleno svetlo u oktobru ili novembru za početak pregovora o članstvu u EU, ali da je od još većeg značaja rešavanje nesuglasica sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: