Bela kuća i UN:Čestitke za hapšenje

Bela kuća i UN pozdravili hapšenje Gorana Hadžića, uz poruku da oni koji se sumnjiče za ratne zločine ne mogu izbeći pravdi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.07.2011.

07:24

Default images

Bela kuća je, u odvojenom saopštenju, izrazila nadu da će hapšenje poslednjeg haškog begunca doneti satisfakciju žrtvama, njihovim porodicama i celom regionu.

"Čestitamo predsedniku (Borisu) Tadiću i Vladi Srbije što su se postarali da i poslednji optuženik Haškog tribunala koji je bio u bekstvu bude izveden pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe ističe i da hapšenje Hadžića predstavlja i opomenu za sve ljude širom sveta koji su odgovorni za zločine da će i oni jednog dana biti izvedeni pred lice pravde.

Sličnu poruku uputio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, koji je, pozdravljajući hapšenje haškog optuženika Gorana Hadžića, istakao da je time poslata snažna poruka da oni koji se sumnjiče za zločine ne mogu da izbegnu pravdu.

Ban je čestitao predsedniku Borisu Tadiću i srpskim vlastima na "vođstvu koje su pokazali kako bi se okončala nekažnjivost onih koji su optuženi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Vest o hapšenju Hadžića pozdravila je i visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj. "Danas je onima koji su prekršili ljudska prava poslata snažna poruka da će odgovarati za ove prekršaje, ako ne u okviru sudskih procesa u zemlji, onda pred međunarodnim pravosudnim mehanizmima", navela je Navi Pilaj u saopštenju.

Ona je kazala i da hapšenje Hadžića predstavlja "prekretnicu u važnom radu Haškog tribunala, 18 godina od njegovog osnivanja", kao i da će to doprineti "jačanju postojećih procesa i inicijativa na polju međunarodnog krivičnog prava, ne samo u regionu, već i drugde u svetu".

Podsetimo, poslednji haški begunac uhapšen je u sredu ujutro na Fruškoj gori, u trenutku kada je išao da uzme novac od jataka. Hapšenje je izvršila BIA, objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: