Fila: Hadžić u Hagu u petak

Poslednji haški begunac Goran Hadžić biće izručen Tribunalu u Hagu u petak, posle susreta s porodicom, rekao je danas njegov advokat Toma Fila.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.07.2011.

07:11

Default images

Hadžić je u pritvoru u Specijalnom sudu, gde je saslušan odmah nakon hapšenja, u sredu.

Ovo bi moglo da bude jedno od najbržih izručenja Tribunalu u Hagu, pošto se Hadžić, kako je naveo njegov advokat, neće žaliti na odluku suda o izručenju.

Odluka o izručenju Gorana Hadžića Haškom tribunalu biće potpisana nakon isteka zakonskog roka za žalbu od tri dana, kaže šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Detalji izručenja u Hag, međutim, neće se znati do samog čina kojim će nekadašnji predsednik RSK krenuti put Haga, zbog bezbednosti celog postupka, rekao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Hadžićev advokat Toma Fila rekao je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda, u kome je Goran Hadžić, da se njegov klijent pismenim putem odrekao prava na žalbu na izručenje Haškom tribunalu, kao i da su time uklonjene sve prepreke za njegovo izručenje.

"Ispunjeni su uslovi da se Hadžić preda Tribunalu, ali će se to desiti u petak posle posete porodice, jer se nisu videli sedam godina", kazao je advokat.

On je naveo da su Hadžića danas posetili sestra Goranka, kćerka i sin, a da će ga vanbračno dete i ostatak uže porodice posetiti sutra.
Advokat Toma Fila ispred Specijalnog suda u Beogradu (Tanjug)
Fila je dodao da ne zna pol ili uzrast Hadžićevog vanbračnog deteta, kao ni "bilo šta drugo o detetu".

On je istakao da se Hadžić za sada nije izjasnio o optužnici, kao i da je sa svojim klijentom razgovarao o timu za odbranu u Hagu, odnosno da će ga braniti neko iz njegove advokatske kancelarije.

Prema njegovim rečima, sa Hadžićem se dobro postupa u Specijalnom sudu i objašnjeni su mu uslovi boravka u zatvoru u Sheveningenu.

On je naveo da su lekari u Specijalnom sudu utvrdili da je Hadžić u dobrom zdravstvenom stanju, kao i da tačno zna za šta je tužen i koji će dokazi biti izvedeni.

Na najnovijim snimcima, koji su dospeli u javnost, vidi se da je Hadžić izmenio lični opis u odnosu na izgled od pre sedam godina, kada je slikan kako beži iz svoje kuće. Kosa mu je znatno kraća i ređa, nema više bradu po kojoj bio prepoznatljiv, ali ima brkove.

Kako tvrdi njegova porodica, nisu ga videli od 2004. i današnji susret sa Goranom Hadžićem biće im prvi u poslednjih sedam godina.

U Tribunalu još nema medijskih ekipa

Za razliku od brojnih medijskih ekipa koje su ispred Haškog tribunala pratile izručenje Ratka Mladića, izveštača danas nema na platou ispred suda.

U Tribunalu očekuju da će predstavnici medija početi da stižu već sutra, ali ne onoliko njih koliko ih je bilo u vreme kad je u Hag dolazio Radovan Karadžić ili Mladić.

Tada je travnjak ispred zgrade suda vrveo od novinara, snimatelja, a okolno parkiralište je bilo preplavljeno desetinama reportažnih kola vodećih svetskih medija.

Monotoniju na praznom platou ispred zgrade Tribunala danas razbije tek poneki zaposleni koji izlazi napolje na pauzu za cigaretu.

Očigledno je da Hadžićevo hapšenje nije privuklo pažnju medija ni približno onako kako je to bilo sa hapšenjima prethodna dva begunca Karadžićem i Mladićem, iako je on poslednji na listi optuženih u Tribunalu koji je sedam godina uspešno izmicao “haškoj pravdi”.

Ni zaposleni u sudu, koji sada već izvesno mogu da očekuju kraj mandata 2014. godine, ne pridaju veliku važnost jučerašnjem događaju - hapšenju Hadžića na Fruškoj gori. Podsetimo, poslednji haški begunac uhapšen je u sredu ujutro na Fruškoj gori, u trenutku kada je išao da uzme novac od jataka. Hapšenje je izvršila BIA, objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: