Somalija: 300 000 dece umire

UN su proglasile glad u dva regiona na jugu Somalije, a oko 300 000 dece moglo bi da umre od gladi, ukoliko im odmah ne stigne humanitarna pomoć.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2011.

21:31

Default images

Zbog najteže suše koja je u poslednjih 20 godina pogodila Somaliju, za oko milion i po ljudi koji ne nameravaju da napuste zemlju, pomoć je hitno potrebna.

U potrazi za hranom i kakvim-takvim mirom stanovnici Somalije sele se u različite krajeve te afričke zemlje. Zamenik direktora za vanredne situacije UNICEF-a Dermot Karti kaže da su najugroženija deca.

"Ova kriza, ova glad, to je glad dece. Deca su najranjivija kategorija u ovoj krizi. Na jugu Somalije, više od 600 000 dece živi ispod granice gladi. Ali još više zabrinjava to što čak 310 000 je ozbiljno akutno pothranjeno. Ta deca će sigurno umreti, ukoliko nešto hitno ne preduzmemo. I to mora da bude već danas", kaže Karti.

UNHCR je povećao isporuku humanitarne pomoći, ali bez ozbiljnijeg podizanja nivoa bezbednosti i novog prikupljanja pomoći, Somalcima već umornim od gladi i ratova ne preostaje ništa nego da se sele iz jednog regiona u drugi.

" Naši životi zavise od kiše. A kiše nema, prestala je. Naša stoka i sve što smo imali stradalo je zbog suše. Kako da preživimo? Možemo samo da odemo i da se borimo da preživimo", kaže jedan Somalac.

UN su proglasile glad u dva regiona južne Somalije.

Suše su pogađale Somaliju nekoliko puta u poslednjih par godina. Rad humanitarcima na jugu te zemlje veoma otežava i konflikt koji i dalje traje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: