ZR: Tragedija mogla biti sprečena?

Nakon što su u Zrenjaninu poginuli policajac i osumnjičeni, postavlja se pitanje da li je postojao propust u proceduri prilikom hapšenja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.07.2011.

20:42

Default images

Nakon što je osumnjičeni usmrtio jednog policajca pre nego što je i sam stradao, u javnosti se aktuelizovalo pitanje zaštite policajaca.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za B92 da su propisi koji se tiču privođenja osumnjičenih dovoljno dobri i da je trebalo da se primenjuju u ovom slučaju.

"Propisi su već dobri, čak se u nekim preterivalo. Sećate se svih onih bacanja na pod, privezivanja samo zbog slikanja, pa čak i ljudi koji ne zaslužuju takav tretman, kad se odlazilo već u kršenje konvencije o zabrani torture i ponižavajućih načina privođenja. Ali kad su narkodileri i ovakvi u pitanju, sve ono što radi interventna jedinica je dopušteno i legitimno. Trebalo je to i sada da urade. Trebalo je da prvo izvuku roditelje i potencijalne žrtve koje bi mogao da uzme kao taoce. Onda ne bismo imali nastradalog policajca", kaže Nikolić.

Knežević takođe navodi da to nije konkretna krivica policajaca, već onog ko im je izdavao naređenja.

"Ako je tačno da je on već dva puta bio u zatvoru zbog ovoga ili onoga, onda nije nemoguće da se u Zrenjaninu nije znalo o kome se radi i o kakvom tipu ličnosti. Ako su znali, a pošli su ovako kako su pošli, dakle pripremljeni sa pancirima i šlemovima, nisu imali podataka o nečemu drugom, a to drugo nije krivica žrtve ili intervente jedinice, nego onog ko ih je uputio – rukovodioca", kaže Nikolić.

U Srbiji ne postoji nijedan propis koji nalaže da osuđenik nakon izlaska iz zatvora mora biti praćen i na neki način integrisan u društvo.

"Nažalost ne postoji nijedan propis koji, kada osuđenik izađe iz zatvora, koja bi imala pravo osim policije da proverava da li je naoružan, kako se ponaša i šta radi. Tu ne možete da pošaljete ni Centar za socijalni rad, koji po zakonu nemaju nikakva ovlašćenja, a sami su krivi što nemaju, pošto smo se godinama borili za takozvani postpenalni tretman. Mi se prema bivšim zatvorenicima trudimo pre da ih vratimo u zatvor nego da ih reintegrišemo, jer im ništa ne pružamo. Naš neverbalni, ali i verbalni odnos prema njima je - beži odakle si došao, i prilikom zapošljavanja i prihvatanja. Ta stigma koju neki bivši kriminalac nosi mu prikrajuću mnoge uloge koje neko ko tamo nije bio ima", zaključuje Nikolić.

Sutra dan žalosti u Zrenjaninu

Gradsko veće u Zrenjaninu proglasilo je petak za Dan žalosti zbog ubistva policajca Aleksandra Rkmana (31), koji će biti sahranjen u Melencima.

Policajca je hicem iz pištolja u četvrtak ubio Goran Petrović na spratu kuće u Zrenjaninu, prilikom pretresa koji je trebalo da izvrši policije na osnovu naloga istražnog sudije. U vatrenom obračunu sa policijom, Petrović je pucnjem iz pištolja ranio i policajca Ivana Radina (26), koji se posle ukazane pomoći uspešno oporavlja u zrenjaninskoj bolnici i nije u životnoj opasnosti. Petrović, višestruki izvršilac krivičnih dela, podlegao je ranama koje je zadobio u sukobu sa policijom, a ranjen je njegov otac Dragan, koji se posle lekarske intervencije u bolnici oporavlja kod kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: