Kosovo: Embargo na robu iz Srbije

Vlada Kosova "na osnovu reciprociteta" uspostavila embargo na uvoz robe iz Srbije. Borislav Stefanović: Priština narušila Ceftu, odluka na štetu građana Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

16:47

Default images

To je odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju, piše u saopštenju Vlade, izdatom u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Vlada Kosova "donela odluku o primeni recipročnih mera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Odluka o zavođenju embarga je, piše dalje, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Do toga je došlo jučerašnjim odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Mere recirpociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carinska taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, kaže se u saopštenju.

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je današnjom odlukom o uspostavljanju embarga na uvoz robe iz Srbije Vlada Kosova, pod pritiskom sopstvene javnosti, a da bi pokazala da nešto radi, praktično uvela sebi embargo, a na štetu svojih građana.

Stefanović je objasnio da se to dogodilo, jer "carinski pečati još nisu rešeni iako postoji puna opredeljenost s naše i strane Evropske unije da oni budu rešeni, ali to ne znači da oni treba da budu rešeni isključivo onako kako to odgovara Prištini".

Današnja odluka je, tvrdi Stefanović, veoma štetna - po trgovinu, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala i ona baca sensku na pregovarački proces.

To je jednostrani pokušaj Prištine da prejudicira rešenje u okviru dijaloga koji vodimo. Tim potezom Priština je narušila i sporazum CEFTA, dovela sebe u neprijatnu situaciju u međunarodnoj zajednici, jer za njen potez neće biti simpatija, tvrdi Stefanović.

"Ovim potezom vlast u Prištini je svoje građane stavila u ulogu talaca i uvela samoj sebi embargo. Mi kao država koja je prošla kroz tu situaciju znamo šta to znači i znamo da roba uvek nađe put", naveo je Stefanović.

On je, kaže, siguran da ovakva odluka nikako ne doprinosi stabilizaciji prilika ka normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, ne može imati dugročne efekte sem kratkoročnih i štetnih.

"Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s međunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Stefanović.

On je još dodao da odluka vlade u prištini neće uticati na punu opredeljenost Beograda da se nađu rešenja za promet roba već u septembru, ali na način na koji će obe strane ispuniti svoje zahteve.

"Priština je pokazala da nema strpljenja, da reaguje po principu ucena i time sebe stavila u nepovoljnu poziciju prema međunarodnoj zajednici. S druge strane, mi smo spremni da nađemo adekvatno rešenje kroz dijalog u septembru", rekao je Stefanović.

On je dodao da je ovo rešenje doneto s ciljem da se izvrši dodatni pritisak na pregovarački proces, ali da Vlada Srbije neće nikad reagovati pod ucenama i da će raditi samo po Ustavu, zakonu i našem nacionalnom interesu.

Ivanović: Odluka koja neće zaživeti

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da očekuje brzu reakciju Evropske unije na odluku kosovskih vlasti da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije i ocenio da će od toga najveću štetu imati kosovski Albanci.

"Mislim da ta odluka neće zaživeti. Ocekujem da će EU reagovati vrlo brzo. Ako odluka zaživi krajnju cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović.

Ivanović je ocenio i da odluka prištinskih vlasti o uvođenju embarga na robu iz Srbije nije veliko iznenađenje jer se o njoj pričalo izvesno vreme.

"To je naivan pokušaj da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i to neće promeniti srpski stav", poručio je državni sekretar Ministarstva Kosova i Metohije.

Ivanović smatra da bi EU morala reagovati veoma brzo jer je dijalog Beograda i Prištine zasnovan na principu da nema jednostranih postupaka.

Prema njegovom mišljenju, problemi u vezi sa uvođenjem embarga nastali su zbog jednostranih poteza Prištine.

Najznačajnije robe u isporukama na Kosovo

Trgovinska razmena Srbije i Kosova u prva četiri meseca 2011. godine iznosila je 121,57 miliona dolara i veća je za 14,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Privredne komore Srbije, iz Srbije je isporučena roba u vrednosti 121,3 miliona dolara, što je povećanje od 14,3 odsto, a isporuke sa Kosova su povećane za 5,1 odsto i iznosile su 0,27 miliona dolara.

Robna razmena Srbije sa Kosovom u 2010. godini iznosila je 395,23 miliona dolara i 16,8 odsto je veća nego prethodne godine. Isporuke iz Srbije su bile u vrednosti 391,2 miliona dolara, a nabavka sa Kosova četiri miliona odlara.

Najznačajnije robe u isporukama na Kosovo su električna energija, pšenica, šećer, crepni krovovi, hrana, dizel gorivo, sirova nafta, hartija, karton i lekovi.

U nabavkama sa Kosova najveći udeo, od 41,2 odsto, imala je električna energija, zatim olovo, pečurke i prerađevine od voća.

Zvanična statistika ne beleži sav robni promet između Srbije, i Kosova jer i dalje nisu presečeni ilegalni kanali razmene u kojoj najveći udeo imaju cigarete, benzin, lekovi, hrana i cement.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: