Haški begunci i kolekcionari

Vredno umetničko delo, ulje na platnu poznatog italijanskog slikara Amadea Modiljanija, izgleda da je bilo presudno u otkrivanju Gorana Hadžića.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

15:27

Default images

Vlasnik ove slike je, kako se pretpostavlja, Zoran Mandić, zvani Mandarina, Hadžićev kum, čiji je stan tužilaštvo za ratne zločine pretreslo krajem prošle godine.

Pretres je izvršen 30. decembra 2010. godine u Novom Sadu. Tada je pronađeno oko 50 slika velike vrednosti, među kojima i fotografija slike ulja na platnu Modiljanija.

Tada se sumnjalo da je slika Hadžićevo vlasništvo i da je bila namenjena prodaji kako bi se pribavila sredstva za njegovo skrivanje. Njena vrednost je procenjena na više miliona evra.

Nekoliko dana kasnije Zoran Mandić je za "Novosti" rekao da je sliku "Portret muškarca" Amadea Modiljanija (1884-1920) kupio u Parizu 1991. godine, da nije znao da je reč o originalu.

Gorana Hadžića je, kako je rekao, upoznao tek dve godine kasnije u Novom Sadu.
Goran Hadžiæ (Arhiva, Beta)
On jeste moj kum i prijatelj, ali sa ovim uljem na platnu, za koje je 2007. definitivno utvrđeno da je jedno od 360 dela koja čine opus velikog umetnika, nema nikakve veze. Ja sam jedini vlasnik te slike“, pričao je početkom januara Zoran Mandić.

Mandić je tada tvrdio da je slika "samo njegova" i da je to krajem 2010. godine rekao istražiteljima, kao i na poligrafu u policiji.

"Za sada ne želim da govorim o pojedinostima, ali mogu da kažem da sam tu sliku veličine 38 sa 46 centimetara, nastalu 1918. godine, kupio u Parizu, naravno, za novac neuporedivo manji od njene sadašnje vrednosti. Prethodno sam se dugo kolebao da li da uzmem nju ili jednu sliku Edgara Dege slične vrednosti, za koju, takođe, nisam znao da li je original", ispričao je kum Gorana Hadžića početkom 2011. godine.

Tada je objasnio i kako je upoznao Gorana Hadžića - u piceriji "Piramida" u centru Novog Sada početkom 1993. Mandić je inače vlasnik te picerije.

"Kasnije smo se sprijateljili, a dve godine kasnije Hadžić mu je, zajedno sa Nenadom Kneževićem, jednim od tadašnjih direktora NIS, bio kum na krštenju. Poslednji put smo se videli dan-dva pre nego što je Hadžić netragom nestao u julu 2004", rekao je Mandić.
Radovan Karadžiæ, Ratko Mladiæ i Goran Hadžiæ (Arhiva, Tanjug)
Pored Gorana Hadžića, Mandić nije krio da je tokom devedesetih, kada je pomagao Srbima u Krajini, upoznao i drugog haškog begunca Ratka Mladića.

"Oni su bili junaci jednog vremena i o njima ne želim da kažem nijednu ružnu reč. Ali oni su izgubili rat i trebalo bi, onako kako su radili, recimo, Japanci, kada im se isto dogodilo, da se predaju, pa da se najzad prekine agonija zbog koje trpi ceo naš narod", ispričao je Zoran Mandić 3. januara za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: