Kepiro nezadovoljan presudom?

Odbrana Šandora Kepira, oslobođenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, najavila je da će se žaliti jer njihov klijent nije dovoljno razrešen optuzbi.

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2011.

15:18

Default images

Kepiro (97), bivši kapetan mađarske okupatorske žandarmerije, optužen za smrt 36 osoba, uglavnom Srba i Jevreja, za vreme Novosadske racije 1942, oslobođen je u ponedeljak pred sudom u Budimpešti zbog nedostatka dokaza.

Advokat odbrane Zolt Zetenji rekao je za AP da je podneo žalbu kojom se traži da umesto toga oslobađajuća presuda za Kepira bude zasnovana na činjenici da on nije počinio nikakav zločin tokom racija 1942, u kojima je ubijeno najmanje 1.200 civila.

Kepiro je bio optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio.

I mađarsko tužilaštvo je juče najavilo da će se žaliti na presudu kojom je Kepiro oslobođen odgovornosti za zločine tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu, ocenjujući da je odluka suda "neosnovana" i "problematična".

Tročlano sudsko veće saopštilo je prethodno da najmanje dva ključna dokaza protiv Kepira smatra neprihvatljivim. U obrazloženju je navedeno da je osuda Kepira i drugih mađarskih oficira koji su učestvovali u Novosadskoj raciji, doneta u januaru 1944, neprihvatljiva jer je poništena.

Sud je takođe odbacio svedočenje mađarskog poručnika Janoša Nađa, osuđenog 1948. godine za delovanje u Novom Sadu, ocenivši da je svedočenje uzeto iz sudskih spisa verovatno dato pod prinudom.

Sud je istakao i Kepirove uspešne pokušaje da spase jednu novosadsku porodicu koja bi verovatno bila streljana da nije bilo njegove intervencije.

Vlasti Srbije, Centar "Simon Vizental", jevrejska udruženja i udruženja za očuvanje sećanja na Holokaust protestovali su zbog oslobađajuće presude Kepiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: