Del Ponteova: Veliki uspeh Srbije

Karla del Ponte je ocenila da je hapšenje Gorana Hadžića, poslednjeg haškog optuženika, veliki uspeh srpskih vlasti koji će ubrzati njen put ka EU.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

11:12

Default images

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala kaže da je srpska vlada time napravila ogroman korak napred za demokratsku i mirnu budućnost zemlje.

"To je od velikog političkog značaja", ističe Karla del Ponte. "Srpska vlada je odlično delovala, jako inteligentno i u korist budućnosti zemlje", podvukla je ona, dodajući da će sada put ka EU biti lakši.

Ona je uverena da je hapšenje Hadžića, kao i prethodno izručenje Ratka Mladića, veoma važno i na putu Srbije u EU, te ocenila da će se zasigurno Srbija sada brže kretati u pravcu ka članstvu Unije.

Hapšenje Hadžića je, prema njenim rečima, i ogroman uspeh za međunarodno pravosuđe.

"Možemo reći da su sada svi optuženi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije uhapšeni. Mandat Saveta bezbednosti UN je ispunjen. To je jako bitno. Verujem da je sve učinjeno da svi odgovorni za ratne zločine budu uhapšeni i da se nađu pred sudom. To je važno za žrtve", poručila je Del Ponteova.

Prema njenim rečima, Hadžić je "stari poznanik suda", kojeg je Tribunal lokalizovao u Beogradu, pratio ga, i kada je izdat nalog za hapšenje, on je nestao iz svoje kuće.

Del Ponteova je istakla da je Hadžić poslednji put viđen kada je sa samo jednom torbom ušao u kola i nestao.

To se dogodilo nakon što je izdat nalog za hapšenje i od tada je u bekstvu, dodala je ona, ponovivši da je hapšenje Hadžića veliki uspeh za srpsku vladu. Takođe je istakla da je i njoj lično drago da su svi optuženi, njih 161, uhapšeni i da će se naći pred sudom.

"Ovim se može reći da je misija uspešno okončana", podvukla je ona dodajući da će Tribunal moći, kada se završe suđenja, to jest i apelacioni procesi, da zatvori svoja vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: