Hronologija izručivanja Tribunalu

Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina. U tom periodu je u Hag otišao 21 optuženik.

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2011.

09:52

Default images

Bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsednik samoproklamovane Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, koji je jutros uhapšen, poslednji je optuženik koga je Haški tribunal potraživao od Srbije.

U poslednjih osam godina 21 haški optuženik dobrovoljno se predao srpskim vlastima, koje su ih izručile Haškom tribunalu.

Pogledajte hronologiju hapšenja i dobrovoljnih predaja haških optuženika na teritoriji Srbije od 2003. od kada je intenzivirana saradnja sa Haškim tribunalom.

20. januar 2003. - Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović otputovao je u Hag, gde se dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

24. februar 2003. - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj otputovao je u Hag, gde se dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

13. marta 2003. - U Beogradu su u policijskoj akciji Sablja, nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, uhapšeni bivši funkcioneri Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franko Simatović Frenki i Jovica Stanišić i izručeni Haškom tribunalu.

21. aprila 2003. - U Beogradu se dobrovoljno predao bivši oficir JNA Miroslav Radić, jedan od trojice optuženih iz takozvane vukovarske trojke.

U noći između 12. i 13. juna 2003. u svom stanu u Beogradu uhapšen je bivši oficir JNA pukovnik Veselin Šljivančanin, poslednji iz takozvane vukovarske trojke optužene za zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

30. juni 2003. - Vlastima u Beogradu predao se bosanski Srbin Željko Meakić.

9. avgust 2003. - Bosanski Srbin Mitar Rašević predao se vlastima u Srbiji.

25. septembra 2003. - Na području opštine Malo Crniće (Srbija) uhapšen je kapetan prve klase bivše Jugoslovenske narodne armije
(JNA) Vladimir Kovačević zvani Rambo.

26. novembar - Bivši lider Kninske krajine i haški optuženik Milan Babić dobrovoljno se predao vlastima u Srbiji, u kojoj je posle rata živeo.

9. oktobra 2004. - Bivši oficir VRS Ljubiša Beara predao se vlastima u Srbiji. Prebačen u Hag, u pratnji srpskog ministra pravde Zorana Stojkovića.
3. februar 2005. - General u penziji Vojske SCG Vladimir Lazarević dobrovoljno je otputovao u Hag.

21. februara 2005. - Penzionisani general VRS Milan Gvero doneo je odluku da se dobrovoljno preda. Otputovao je u Hag u pratnji bivšeg
ministra za lokalnu samoupravu Zorana Lončara.

25. februara 2005. - Haški optuženik, bivši oficir Vojske Republike Srpske Radivoj Miletić, odlučio je da se dobrovoljno preda. Otputovao je u Hag 28. februara u pratnji bivšeg ministra za lokalnu samoupravu Zorana Lončara.

7. mart 2005. - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i haški optuženik Momčilo Perišić dobrovoljno je otputovao u Hag.

10. mart 2005. - Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Mićo Stanišić odlučio je da se preda Haškom tribunalu, zvanično je potvrđeno iz Vlade Srbije. Narednog dana otputovao je u Hag u pratnji ministra za državnu upravu Srbije Zorana Lončara i ministra unutrašnjih poslova RS Darka Matijaševića.

13. mart 2005. - Gojko Janković, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad muslimanskim stanovništvom u Foči, doneo je
odluku da se dobrovoljno preda, saopštila je Vlada Srbije.

15. mart 2005. - Bivši načelnik bezbednosti u Zvorničkoj brigadi VRS Drago Nikolić odlučio je da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu, saopštila je Vlada Srbije.

20. mart 2005. - Haški optuženik Vinko Pandurević doneo je odluku da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu, saopšteno je iz Vlade
Srbije.

29. mart 2005. - Policijski general RS Ljubomir Borovčanin odlučio je da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu, saopštila je Vlada Srbije.

4. aprila 2005. - Haški optuženik policijski general Sreten Lukić otputovao je u Hag po proceduri dobrovoljne predaje, saopštila je Vlada Srbije.

8. april 2005. - Nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbednost u Drinskom korpusu, pukovnik Vujadin Popović, odlučio je da se dobrovoljno preda tom sudu, saopštila je Vlada Srbije.

7. april 2005. - Haški tribunal objavio je optužnicu protiv Milorada Trbića, koji je dan ranije prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.
Pritvorska jedinica Haškog tribunala
14. april 2005. - Pukovnik Vujadin Popović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbednost u Drinskom korpusu, dobrovoljno je otputovao
u Hag u pratnji bivšeg ministra za lokalnu upravu Zorana Lončara.

22. april 2005. - General Nebojša Pavković obavestio je Vladu Srbije da je doneo odluku da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu.

31. maj 2007. - Haški optuženik, penzionisani general VRS Zdravko Tolimir, uhapšen je u zajedničkoj akciji policija Srbije i RS.

11. jun 2008. - Bivši načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluke i haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je u okolini Beograda.

21. jul 2008. - U Srbiji je uhapšen bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

26. maj 2011. - Posle 16 godina skrivanja u selu Lazarevu, u blizini Zrenjanina, uhapšen je bivši general Vojske RS Ratko Mladić. Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: