Kina pogubila dvojicu zvaničnika

Dva bivša zamenika gradonačelnika iz gradova na istoku Kine pogubljena su rano jutros nakon što su pravosnažno osuđena na smrt zbog korupcije.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

11:54

Default images

Agencija Sinhua prenosi da su pogubljeni Su Maijong, visoki zvaničnik grada Hangču u provinciji Čečijang i Điang Renđi iz grada Sučou u provinciji Điangsu.

Su Maijong je u maju dobio smrtnu kaznu zbog podmitljivosti, pronevera i zloupotrebe službenog položaja. Điang Renđi je pre tri godine osuđen na smrt zbog mita.

"Sju je koristio svoj službeni položaj da se meša u projektnu dokumentaciju i pomogao je kompanijama i ljudima da dobiju zemlju, beneficije i poreske olakšice", naveo je neimenovani kineski zvaničnik.

Isti izvor je potvrdio da je Sju primio 145 miliona juana ili 22,4 miliona dolara mita i da je proneverio još 53,59 miliona juana preduzeća u državnom vlasništvu.

Đijang je takođe uzimao mito, uključujući više od 108 miliona juana gotovine ili oko 20 miliona dolara od preduzetnika i bio je osuđen za primanje mita, pronevere i zloupotrebu vlasti.

Oba zvaničnika su se žalila na presude, ali su viši sudovi potvrdili odluke prvostepenih sudova.

Korupcija je rasprostranjena među kineskim zvaničnicima, ali retko se dešava da sudski epilog bude smrtna kazna - što je slučaj kad se optuženi dodatno terete za ubistvo ili neko drugo krivično delo sa nasilnom prirodom.

Kineska vladajuća Komunistička partija je, u više navrata, obećavala da će eliminisati korupciju državnih zvaničnika, što je ključni izvor javnog nezadovoljstva pošto brzi privredni uspon daje visokim zvanicnicima mogućnosti da koriste svoj položaj i političku moć za privatne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: