Protest u Novom Sadu zbog Kepira

Brojne ogorčene reakcije na odluku suda u Budimpešti da oslobodi Šandora Kepira krivice za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. U Novom Sadu u nedelju protest.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.07.2011.

14:31

Default images

Protest u Novom Sadu 24. jula u 19 časova biće održan pod nazivom "Kriv je!", najavilo je Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust.

Protest, kako navode, organizuju "na molbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida".

Protest će biti "isključivo građanskog karaktera" i usmeren protiv ideologije koja je dovela do Racije.

"Presudom budimpeštanskog suda oslobođen je zao duh prošlosti, koji prerasta u nove pretnje po narode regiona", ocenjuje se u saopštenju.

Protest će početi u 19 sati, a nakon okupljanja na Trgu slobode, kolona građana će prošetati do Keja žrtava racije, na kojem se nalazi spomenik "Porodica", podignut u znak sećanja na žrtve Novosadske racije iz 1942. godine.
Pomen na Keju žrtve racije u januaru 2011. (Beta)
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ocenio je da odluka mađarskog suda predstavlja "strašnu uvredu" za sve žrtve tog zločina.

"Ukoliko bi ovakva presuda bila potvrđena od drugostepenog suda u Mađarskoj, to bi bila pobeda nepravde i nekažnjavanje stravičnog zločina koji je Novi Sad zavio u crno i čije posledice i danas osećamo", naveo je Pavličić.

Ocenio je da je neophodno da se ulože sva pravna sredstva kako bi presuda bila stavljena van snage, a Kepiro bio osuđen.

Odluku mađarskog suda kritikovala je danas i bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, koja je ocenila da takva presuda predstavlja "šamar žrtvama i njihovim porodicama".

Centar "Simon Vizental" ogorčen

Predstavnici Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima i Jevrejske opštine Novi Sad izjavili su danas da su ogorčeni zbog, kako su ocenili, "sramotne" oslobađajuće prvostepene presude Šandoru Kepiru i izrazili uverenje da će Kepiro na kraju ipak biti osuđen.

Saradnica Centra "Simon Vizental" Ana Frenkel kazala je da je "sramna" tvrdnja suda da je Kepiro oslobođen zbog nedostatka dokaza i navela da je taj centar, u saradnji sa nadležnim organima iz Srbije, u više navrata mađarskim pravosudnim organima dostavljao dokaze o Kepirovoj odgovornosti za zločine koji su počinjeni 1942. godine u Novom Sadu.
wikipedia.org
andor Kepiro na suđenju nije negirao da je bio mađarski žandarmerijski kapetan u vreme kada je sprovedena Novosadska racija. On je tokom Drugog svetskog rata bio dva puta osuđivan zbog svoje uloge u raciji, a nakon rata je pobegao u Argentinu. Da li nevin čovek beži?", upitala je Frenkelova. Ona je ocenila da je oslobađajuća presuda za Kepira pokazala svu slabost Mađarske kao države i trenutnu "političku stranputicu" na kojoj se ta država nalazi.

"Možda smo izgubili bitku, ali nismo izgubili rat. Doći ćemo do toga da će pravda na kraju biti zadovoljena. Žrtve nećemo zaboraviti", kazala je Ana Frenkel.

Potpredsednik Jevrejske opštine Novi Sad Boris Kopilović rekao je da će obavestiti jevrejske opštine i jevrejske zajednice širom sveta o oslobađajućoj presudi za Kepira i zamoliti ih da obaveste celokupnu svetsku javnost o toj "šokantnoj, sramnoj i nerazumnoj" odluci suda. Šandor Kepiro, koji ima 97 godina, prvostepenom odlukom suda juče je oslobođen optužbi za učešće u Novosadskoj raciji januara 1942. godine. Mađarsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na tu presudu.

Kepiro je optužen da je u januaru 1942. godine učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba.

Njega su pred kraj rata mađarske vlasti dva puta osudile na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji.

Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju, a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.

U Budimpešti ga je 2006. godine pronašao direktor centra "Simon Vizental".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: