Sud: Šandor Kepiro nije kriv

Sud u Budimpešti oslobodio krivice kapetana mađarske žandarmerije Šandora Kepira, optuženog za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

11:59

Default images

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu, dok je odbrana insistirala na tome da Kepiro bude oslobođen

Prema optužnici budimpeštanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

On je optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio.

Samo donošenje presude je nešto kasnilo zbog toga što se Kepiro već nedelju dana nalazi u bolnici i u sud je dovezen kolima hitne pomoći, a u sudnicu je ušao u kolicima s prikačenim stalkom i bocom za infuziju.

Koristeći "pravo poslenje reči" Kepiro je rekao: "Nevin sam, nikada nikog nisam ubio ili pokrao, već sam samo služio svojoj domovini. U Madjarsku sam se vratio jer van nje za mene nema života". Kepiro je posle petnaestak minuta, uz saglasnost sudije Bele Varge, napustio sudnicu i vratio se u bolnicu.

Te njegove reči grupa prisutnih je pozdravila aplauzom i rečima "Živeo", pa je sudija zatražio od svih da se uzdrže od izražavanja emocija i odredio pauzu.

Kepirove pristalice su gromoglasnim aplauzom pozdravile oslobadjajuću presudu.

U sudnici je bio i Efraim Zurof, direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental", koji je 2006. godine otkrio da se Kepiro nalazi u Budimpešti.

Prema izjavama prisutnih neko mu je, dok je napuštao salu za vreme pauze, uputio podrugljive reči i dodao na engleskom: "Ovo je mađarska pravda".

Čitanje presude i njeno obrazloženje se odužilo, a biće nastavljeno sutra.
Šandor Kepiro u sudnicu (Beta)
Prema oceni sudskog veća Kepiro nije morao da zna za pogrome koje su mađarski vojnici počinili u južnoj Bačkoj uoči same Nosadske racije, koja je trajala od 21. do 23. januara 1942. godine, kada je pod led Dunava i na druge načine ubijeno najmanje 1.200 ljudi, mahom Jevreja, Srba i Roma, a po najnovijim istraživanjima možda i znatno više.

Sud je procenio da nema dovoljno dokaza za presudu, a iz nekih razloga, koji će biti detaljno obrazloženi kasnije, kao dokazni materijal isključeni su dokumenti korišćeni prilikom sudjenju u odsustvu Kepiru i saučesnicima 1948. godine, kada je u ponovljenom procesu od strane Narodnog suda bio osudjen na 14 godina zatvora.

Nadležno tužilaštavo najavilo je da će uložiti žalbu na oslobadjajući presudu bivšem oficiru madjarske žandarmerije.

Krajem Drugog svetskog rata Kepiro je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10 odnosno 14 godina, zbog pomenutih zločina, ali je uspeo da ih izbegne bekstvom najpre u Austriju, a u leto 1948. u Argentinu. U Mađarsku se vratio 1996.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Suđenje u Budimpešti počelo je 5. maja ove godine, kada je Kepiro izjavio da je nevin, da nije učestvovao u krvoproliću, niti da je tada dobio naređenje da ga izvrši.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije zadovoljno današnjom presudom, za sada ne žele da je komentarišu a očekuju da mađarsko tužilaštvo uložiti žalbu.

Zurof: Ne mogu da verujem

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je novinarima da ne može da veruje šta se upravo desilo.

Zurof je u ruci držao crno-belu fotografiju jedne devojčice za koju je trvdio da je bila Kepirova žrtva u novosadskoj raciji.

"To je apsolutno nečuvena odluka koja je suprotna prikupljenim dokazima", rekao je Zurof.

On očekuje da će nakon žalbe presuda biti drugačija. "Mogu vam obećati, mogu obećati narodu u Novom Sadu i narodu u Srbiji da ću učiniti sve što je u mojoj moći da odluka bude promenjena", istakao je Zurof.

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević takodje je rekao da presuda nije u skladu sa njegovim očekivanjima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije zadovoljno današnjom presudom i očekuje da će mađarsko tužilaštvo uložiti žalbu.

Nevericu zbog presude izrazizli su i predstavnici Skupštine Vojvodine, Skupšstine Grada Novog Sada i Jevrejske zajednice Novog Sada.

Centar "Simon Vizental" je saopštio da je 1942. ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 gradjana Novog Sada, najviše Jevreja,
Srba i Roma. Direktor Centra Efraim Zurof je ušao u trag Kepiru u Budimpešti 2006. godine.

Pojedini istraživači tvrde da je u Novom Sadu tada pobijeno oko 4.000 osoba.

Tokom sudjenja istoričari pozvani da svedoče kao stručnjaci su govorili da su dokumenti na kojima se zasniva tužba nepotpuni ili su
napravljeni na osnovu loših prevoda.

Sudjenje Šandoru Kepiru prvo je suđenje osumnjičenom saradniku nacista u Madjarskoj nakon pada komunizma u toj državi.

Agencije spekulišu da će ovo verovatno biti poslednje suđenje nekom ratnom zločincu iz Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: