"Izrael napada Iran u septembru?"

Izrael bi mogao napasti Iran u septembru, izjavio Robert Baer, dugogodišnji oficir CIA koji je proveo više od dve decenije na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2011.

11:04

Default images

Takav potez bi uvukao SAD u još jedan veliki rat i ugrozio američki vojni i civilni personal na Bliskom istoku i šire, rekao je Baer za radio stanicu u Los Anđelesu.

On nije obelodanio izvor predviđanja, ali je pominjao bivšeg šefa "Mosada" Meira Dagana koji je upozorio da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu čvrst u odluci da napadne iranska nuklearna postrojenja.

"Skoro je sasvim sigurno da Netanijahu planira napada na (Iran) i to će verovatno biti u septembru, pre glasanja o palestinskoj državi. On se takođe nada da uvuče Sjedinjene Država u sukob," objasnio je Baer.

Bivši zvaničnik CIA je precizirao da će Izrael napasti Natanc i druga nuklearna postrojenja da unazadi njihove sposobnisti.

"Iranci će udariti nazad gde mogu: Basru, Bagdad", gde su SAD smanjile prisustvo svoje vojske, a čime će primorati tu zemlju da uskoči u sukob napadom na iranske mete, predvideo je on.

"Naše specijalne snage već traže iranske mete u Iraku i preko granice ( u Iranu) na koje ćemo mi udariti, suočavamo se sa eskalacijom. To je scenario noćne more. Nemamo dovoljno vojnika na Bliskom istoku da vodimo rat kao što je taj. Mislim da gledamo u ambis" rekao je Baer.

Kabinet izraelskog premijera nije komentarisao ovu izjavu. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju, jer je iranski predsednik Mahmud Ahmedinžad pozvao na uništenje jevrejske države.

Izraelski zvaničnici tvrde da Iran razvija atomsku bombu što ta zemlja poriče, tvrdeći da je cilj nuklearnog programa proizvodnja energije. Izraelski lideri nisu odbacili opciju udara na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da sankcije protiv Irana ne urode plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: