Gadafi pozvao na "marš" na Bengazi

Libijski lider Moamer el Gadafi pozvao pristalice da krenu na prestonicu pobunjenika Bengazi i "oslobode grad od izdajnika". Sarkozija nazvao ratnim zločincem.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.07.2011.

07:33

Default images

U poruci, trećoj od 1. jula, Gadafi je rekao da je libijski narod "jači, jer brani svoje dostojanstvo, čast i zemlju".

"Kucnuo je čas bitke: spremite se da krenete na Bengazi i na Misratu i na planine na zapadu", rekao je Gadafi u poruci preko megafona pristalicama u istočnom predgrađu Tripolija.

On je kazao da će "krstaši" biti poraženi, jer vode "nepravedni rat", misleći na napade NATO-a na Libiju, preneo je AFP.

"Mi smo ovde i ostaćemo ovde, na ovoj zemlji...Ostaću sa svojim narodom do poslednje kapi krvi", poručio je Gadafi.

On je govorio u vreme kada se pobunjenici spremaju za ofanzivu ka zapadu i ključnom gradu Asabahu, 80 kilometara južno od Tripolija, i pripremaju za napad na grad Bregu, na istoku zemlje.

Na "meti" i Sarkozi

U istom govoru, Gadafi je predsednika Francuske Nikolu Sarkozija nazvao "ratnim zločincem", koji je "bacio ljagu na istoriju svoje zemlje".

"Taj Sarkozi je ratni zločinac koji je ukaljao istoriju francuske nacije i upropastio odnose svoje države sa Libijom i muslimanskim zemljama", kazao je Gadafi u poruci svojim pristalicama.

Gadafi je, takođe, preko megafona, poručio i da je Sarkozi "mentalno poremećen", preneo je AFP.

"Pokrenuvši krštaški pohod protiv libijskog naroda, poveo je svoju zemlju u izgubljeni rat. On nije Francuz. Francuski narod bi trebalo da osudi takav zločin", kazao je Gadafi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: