Gadafi: Uz narod do poslednje kapi

Libijski lider Muamar Gadafi pozvao je svoje pristalice da "krenu" na Bengazi, uporište pobunjenika na istoku zemlje, da bi ga "oslobodili od izdajnika".

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 14.07.2011.

21:59

Default images

"Zakucao je čas za bitku, pripremite se da krenete na Bengazi, na Misuratu i na planine na zapadu", poručio je Gadafi preko razglasa pristalicama u Al Edželatu.

U ovoj poruci, trećoj od 1. jula, Gadafi je rekao je da je njegov narod najjači jer brani svoje dostojanstvo, čast i svoju zemlju i će krstaši, u aluziji na NATO, biti pobeđeni jer vode "nepravedni rat".

"Mi smo tu i ostaćemo na ovoj zemlju, ja ću ostati uz svoj narod do poslednje kapi svoje krvi", rekao je Gadafi.

Istovremeno libijski pobunjenici su učvrstili svoje pozicije na zapadu zemlje, blizu grada Al Asaba, strateškog grada na 80 kilometara južno od Tripolija, i najavljuju kretanje u ofanzivu na naftni grad Bregu.

"Sarkozi je mentalno poremećen"

Gadafi je nazvao predsednika Francuske Nikolu Sarkozija "ratnim zločincem", koji je "bacio ljagu na istoriju svoje zemlje".

"Taj Sarkozi je ratni zločinac koji je ukaljao istoriju francuske nacije i upropastio odnose svoje države sa Libijom i muslimanskim zemljama", kazao je Gadafi u poruci svojim pristalicama u Tripoliju.

Gadafi je, preko megafona, poručio i da je Sarkozi "mentalno poremećen", preneo je AFP.

"Pokrenuvši krštaški pohod protiv libijskog naroda, poveo je svoju zemlju u izgubljeni rat. On nije Francuz. Francuski narod bi trebalo da osudi takav zločin", kazao je Gadafi.

Francuski parlament je pre dva dana podržao nastavak učešća te zemlje u okviru vojne operacije NATO-a u Libiji, a zvanični Tripoli saopštio da žali zbog takve odluke Pariza.

Bez nafte za Italiju

Libija je odlučila da isključi iz svog naftnog sektora Italiju, jednog od najvećih investitora u toj zemlji, zbog učešća Rima u vazdušnim NATO napadima na Libiju.

Libijski premijer Al-Bagdadi Al-Mahmudi je drugim članicama Alijanse ostavio mogućnost da ponovo razmotre svoju ulogu u napadima ili će se suočiti sa istom merom.

"Italijanska vlada treba potpuno da zaboravi na libijsku naftu i svaki sporazum koji smo u prošlosti potpisali", rekao je Al-Mahmudi, čime su ozbiljno dovedene u pitanje investicije italijanskog naftnog giganta ENI.

"Sada je poslednji trenutak za sve koji doprinose agresiji protiv naše države da razmotre svoj stav što brže mogu kako bi imali šansu za sklapanje naftnih sporazuma sa Libijom u budućnosti", rekao je Al-Mahmudi.
On je dodao da su u toku pregovori o sklapanju naftnih sporazuma sa ruskim, kineskim, pa čak i američkim kompanijama.

Italija je prva zemlja kojoj je i zvanično zabranjeno da posluje u Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: