Cedilo za makarone versko obeležje

Austrijske vlasti prihvatile su cedilo za makarone kao versko obeležje na glavi, na fotografiji za vozačku dozvolu.

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

18:07

Default images

Preduzimač, ateista Niko Alm je, pre tri godine, podneo odgovarajući zahtev koji je policija tek sada odobrila.

Pošto se iz verskih razloga na fotografijama za zvanična dokumenta prihvataju verska obeležja na glavi, Alm je svoju sliku sa cedilom za makarone na glavi opravdao pripadnosti “pastafarianizmu”, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Alm je 2008. podneo zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole u obliku kreditne kartice. Ideju za nesvakidašnje obeležje na glavi je dobio kada je uzeo jedan letak ranijeg ministra saobraćaja Huberta Gorbaha, u kojem stoji da niko ne sme sa kapom da se slika za zvanična dokumenta, izuzev ako se radi o verskom obeležju.

Alm se tada slikao sa cedilom na glavi, i tvrdio da je pristalica navodne vere “Pastafari”, i tu sliku je lično predao na šalteru, i to noseći cedilo za makarone na glavi.

Službenik, koji je primio zahtev za izdavanje vozačke dozvole, ništa nije rekao, već ga je, posle nekoliko dana, telefonom kontaktiran da njegova slika neće biti prihvaćena.

Preduzimač je potom zatražio pisanu odluku, a umesto toga je dobio poziv za pregled kod lekara, koji je trebalo da utvrdi da li je “psihički sposoban da vozi automobil”.

Nakon što je lekar utvrdio da mu mentalno ništa ne fali, Alm se tri godine dopisivao sa vlastima i na kraju uspeo da ih natera da mu izdaju vozačku dozvolu sa slikom na kojoj nosi cedilo na glavi.

Ovom akcijom u vezi vozačke dozvole Alm nije zadovoljan, već namerava da podnese zahtev za priznavanje “Pastafarianizma” u Austriji kao verske grupe.

“Pastafarianizam” je 2005. osnovao američki fizičar Bobi Henderson, a pristalice ovog pokreta veruju u “letećeg špageti monstruma”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: