Beko većinski vlasnik Novosti

Komisija za hartije od vrednosti potvrdila je da su tri kompanije Milana Beka većinski vlasnici kompanije Novosti, kako je to sam Beko prethodno rekao za B92.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

15:10

Default images

Komisija je za B92 navela da tri kompanije koje su u vlasništvu Beka Ardos, Trimaks i Karamat poseduju 62,42% akcija Novosti.

Milan Beko je za B92 rekao da mu je rešenje Komisije o većinskom vlasništvu u Novostima dostavila 23. juna 2011. godine i da ono predstavlja potvrdu njegovih ranijih izjava i na televiziji B92 o vlasništvu u toj kompaniji.

Milan Beko kaže da “Komisija ovim rešenjem zahteva da se obezbedi ravnopravnost i zaštita prava manjinskih akcionara Novosti tako što će Ardos, Trimaks i Karamat objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija kompanije Novosti”.

Komisija je ponudila i drugu mogućnost da navedene kompanije prodaju višak svojih akcija koje u ukupnom zbiru prelaze procenat od 25%.

Manjinski akcionari Novosti poseduju 37,58% akcija i to: 29,51% Republika Srbija, 7,15% PIO Fond i 0,92% mali akcionari tj. fizička lica.

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Ardosu, Trimaksu i Karamatu na 25% ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do objavljivanja poude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

Kako su za B92 objasnili u Komisiji za hartiije od vrednosti, Milan Beko sad ima dve mogućnosti - ili da objavi ponudu za preuzimanje presotalih akcija Novosti ili da deo svog paketa proda i smanji udeo vlasništva na četvrtinu.

Zakon naime propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.
U posedu austrijskog Ardosa je 24,9 odsto akcija Novosti, dok druga austrijska firma Trimaks ima udeo od oko 25 odsto, a kiparska
kompanija Karamat 13 odsto akcija te beogradske medijske kompanije.

Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da
je većinski vlasnik Novosti.

Milan Beko danas za B92 dodaje i da je postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u Novostima trajao više meseci tokom kojih je, kako kaže, aktivno sarađivao sa Komisijom za hartije od vrednosti, zajedno za pravnim zastupnicima Ardosa, Trimaksa i Karamata.

On takođe navodi i da će povodom ovog rešenja konačna odluka o izabranoj opciji biti doneta nakon konsultacija sa medijskom kućom Vac, sa čijom je ulogom u ovom poslu Komisija za hartije od vrednosti stekla odgovarajuća saznanja. Austrijska holding Ost koja je vlasništvo nemačke medijske grupacije Vac zatražila je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije odobrenje da preuzme 62, 4 odsto akcija kompanije Novosti, koja je u vlasništvu Beka.

Beogradski mediji su pisali da je Beko imao sporazum sa Vacom o preprodaji akcija "Novosti".

Komisija za zaštitu konukrencije je najavila da će do sredine jula odlučiti da li će holdingu Ost, odobriti preuzimanje akcija Novosti.

Ost holding je osnovana 1998. godine kao kompanija za upravljanje udelima Vac grupacije u istočnoj Evropi. Ta kompanija je prošle godine saopštila da je počela da preuzima udele u Novostima, kupovinom 100 odsto vlasništva austrijske firme Ardos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: