Školski udžbenici se moraju menjati

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti nadležnima u prosveti uputila set preporuka zbog neadekvatnog sadržaja školskih udžbenika.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

14:59

Default images

Stereotipi, predrasude, diskriminacija i zastarela terminologija i dalje obiluju u školskim udžbenicima - pokazuju analize.

Širenje svesti o poštovanju ljudskih prava i uklanjanje stereotipa bitno bi unapredili školske udžbenike.

Uvođenje znamenitih ličnosti različitih etničkih i verskih grupa, uklanjanje stereotipnih prikaza o profesijama, ublažavanje predrasuda o deci sa smetnjama u razvoju, teškoćama u učenju ili koja žive u nemaštini, kao i izbacivanje zastarele i uvredljive terminologije - neke su od preporuka poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Četvoročlana porodica, sa oba roditelja, bratom i sestrom slika je idealne porodice sa kojom se deca u svojim udžbenicima od malih nogu najčešće sreću. Iz porodične sreće tako su isključena usvojena ili deca u hraniteljskim porodicama, samohrani roditelji, osobe da invaliditetom ili drugačije boje kože, seksualne orijentacije ili veroispovesti. Školski udžbenici ni slikom ni tekstom još ne doprinose razvoju demokratskog društva.

"Recimo u udžbeniku iz psihologije za drugu godinu gimnazije imate rečenicu: 'Od osobe koja je duševno zaostala nije moguće ni u najboljim uslovima stvoriti inteligentnu osobu'. A onda kaže: 'Umna zaostalost može biti različitog stepena. Razlikuju se tri grupe: imbecili, moroni ili idioti' . Sad zamislite, imate razred u kom je uključeno dete sa Daunovim sindromom. Ovo je način na koji se toj osobi i njenim vršnjacima predstavljaju osobe koje su na bilo koji način različite", kaže Kosana Beker, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti.
"Jedna romska devojčica kada dođe do 8. razreda, ona se ne može pronaći tu. Ona ne može pronaći nijednu sliku jedne Romkinje koja je bila javna radnica, koja je određene zasluge dala ovom ili srpskom društvu. Ona ne može naći nijednu pesnikinju Romkinju, ništa što bi je pozitivno vezivalo za tu knjigu, niti njenim drugovima reklo: pa da nisu oni samo ispod deponije i Pančevačkog mosta", kaže Đurđica Ergić iz Romskog ženskog centra Bibija.

Preporuke poverenice za zaštitu ravnopravnosti upućene su svima koji učestvuju u obrazovnom sistemu, počev od onih koji određuju standarde udžbenika i odobravaju njihovo objavljivanje.

"Nije dovoljno da imamo odlične udžbenike. Možemo da imamo idealne udžbenike, a da imamo zapravo nastavnike koji u učionici, način na koji oni to interpretiraju, način na koji prezentuju deci bude takav da se nikakav iskorak ne napravi. Zato je važno da sami nastavnici, ne samo oni koji predaju građansko vaspitanje, nego svi nastavnici prođu obuku i možda se oslobode i sopstvenih stereotipa i predrasuda", kaže Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Set preporuka za unapređenje nastavnih sadržaja i nastavne prakse upućen je Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: