Novi zakon o strancima u Austriji

U Austriji je stupio na snagu novi zakon o strancima, koji predviđa izmenjeni sistem imigracije u Austriju.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.07.2011.

10:52

Default images

Umesto dosadašnjih kvota, imigracija iz zemalja van EU biće regulisana ispunjavanjem stručnih kriterijuma.

Potrebni poeni za dobijanje "crveno-belo-crvene karte" se stiču, na primer, preko znanja nemačkog jezika i stručnog obrazovanja.

Grupe koje imaju šanse da dobiju kartu za imigraciju su, pre svega, visokokvalifikovane osobe, ključna radna snaga, radna snaga koja nedostaje tržištu rada, članovi porodice stranaca koji su već u Austriji i studenti.

Visokokvalifikovana radna snaga može u ambasadi Austrije u inostranstvu zatražiti vizu, koja im pruža mogućnost da, u roku od šest meseci, pronađu odgovarajuće radno mesto.

Ukoliko u tome uspe, ta osoba dobija "crveno-belo-crvenu kartu" i, nakon godinu dana, i "kartu plus" koja omogućava slobodan pristup tržištu rada.

Da bi se dospelo u ovu privilegovanu grupu, potrebno je imati najmanje 70 od maksimalnih 100 poena u katalogu kriterijuma.

Najveći broj poena, to jest maksimalnih 40, dobija se za obrazovanje. Tako završen fakultet obezbeđuje oko 20 poena, a dalje školovanje maksimalan broj od 40 poena.

Moguće je sakupljati poene i na osnovu poslednjih primanja na jednoj visokoj funkciji, u idealnom slučaju 30 poena, ako je posao donosio više od 70.000 evra godišnje.

Isto tako poeni se dobijaju i za naučna priznanja.

Broj poena može da se poveća i već apsolviranim radom u Austriji, odnosno dobrim znanjem nemačkog i engleskog jezika (15).

Ko je studije završio u Austriji može odmah računati na deset poena.

Što je kandidat mlađi, to dobija više poena - ko je ispod 35 godina starosti dobija 20 poena, a oni iznad 45 godina ne dobijaju nijedan poen.

Pored ispunjavanja potrebnih kriterijuma, oni moraju imati fiksno obećano radno mesto, koje mora osobama ispod 30 godina starosti obezbediti primanja u najmanjoj visini od 50 odsto najviših doprinosa, što je sada 2.100 evra, a za starije 60 odsto, to jest 2.520 evra.

Uz to, Servis za zapošljavanje (AMS) mora proveriti da li radno mesto može biti popunjeno domaćom radnom snagom ili već u Austriji integrisanim strancem.

Katalog kriterijuma je malo drugačiji kod ključne radne snage, od visokokvalifikovanih osoba, i maksimalno se može dobiti 75 poena, a 50 poena je dovoljno za imigraciju.

Najveći broj poena se može dobiti preko kvalifikacije, maksimalno 30 poena za najmanje trogodišnje studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: