Generalni štrajk u Grčkoj

U ponoć počeo 48-časovni generalni štrajk u Grčkoj. Premijer Papandreu apelovao da parlament usvoji drastične mere štednje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2011.

23:00

Default images

Zaposleni širom Grčke napustili su danas radna mesta na početku dvodnevnog generalnog štrajka.

Štrajk je počeo istovremeno kad i otvaranje zasedanja parlamenta koji treba da izglasa nove mere štednje koje su uslov da zemlja dobije novac neophodan da izbegne bankrotstvo.

Više od 5.000 policajaca čuva centar Atine u očekivanju marša demonstranata ka zgradi parlamenta.

Štrajk je paralisao većinu javnih službi. Svi, od lekara i vozača sanitetskih vozila do zaposlenih u kockarnicama i čak glumaca, treba da se pridruže protestu koji će se produžiti na sutrašnji dan.

Sindikati su ustali protiv novog programa koji državi treba da uštedi 28 milijardi evra, a koji će nametnuti poreze na minimalne plate i druge prihode Grka, uz druge mere stezanja kaiša praćene skokom stope nezaposlenosti na više od 16 odsto.

Oni najavljuju proteste pred zgradom parlamenta, kao i da neće dozvoliti da poslanici uđu u zgradu i glasaju o još stožim merama štednje.

"Ove mere mogle bi da dovedu do socijalne eksplozije. Iz iskustva znamo da to niko neće moći da kontroliše. Ne želimo da se to desi ali ako vlada bude insistirala, to će se desiti", kaže Ilias Iliopulos, generalni sekretar sindikata.

Georgos Soulis, nezaposleni električar, jedan od mnogih koji ne veruje da će najavljena rasprava u parlamentu o dodatnim merama štednje doneti boljitak. Georgos ne radi više od godinu dana a više nema ni olakšice koje imaju nezaposleni. Mogućnost da nađe posao u struci je kako kaže ravna nuli.

"Bez obzira gde odem, tretiran sam kao nekvalifikovani radnik. A nekvalifikovani radnici u mojim godinama nemaju prioritet", kaže on.

Papandreu apelovao da se plan usvoji

Pošto vladine mere štednje moraju da prođu grčki parlament, premijer Jorgos Papandreu još jednom je apelovao da se usvoji paket mera štednje zato što one predstavljaju poslednju priliku da zemlja ostane na svojim nogama.

Papandreu, koji pokušava da sačuva tesnu većinu u parlamentu uoči dva glasanja čiji je cilj deblokada 12 milijardi evra EU i MMF-a, rekao je da će usvajanjem mera biti okončan period neizvesnosti za Grčku. Budući da je Grčka na ivici bankrotstva, Papandreu je rekao da će novi budžetski plan Grčkoj omogućiti da krene u pravcu produktivne ekonomije.

Ministar finansija Evangelos Venizelos apelovao je na opozicione partije da podrže vladu u pregovorima sa međunarodnim zajmodavcima, prenela je agencija AP.

Grčki poslanici otvorili su raspravu o strogim merama štednje koje bi u narednih pet godina podrazumevale drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i prodaju državne imovine kako bi zemlja izašla iz teške dužničke krize.

Poslanici bi o paketu mera trebalo da glasaju u sredu, dok će u četvrtak glasati o predlogu zakona koji sadrži posebne korake za primenu ovih mera.

Ukoliko Grčka ne dobije pomoć Unije i MMF-a već sredinom jula postala bi prva zemlja evrozone koja ne može da otplaćuje svoje dugove. I dok vladajuća koalicija veruje da će ove mere doneti boljitak, opozicija traži da vlast počne prodaju državne imovine.

Zatvoren prelaz kod Đevđelije

Za sve one koji planiraju da u naredna dva dana putuju u Grčku, važna je informacija da će od ponoći, granični prelaz između Makedonije i Grčke "Bogorodica - Evzoni" kod Đevđelije biti zatvoren u narednih 48 sati zbog štrajka grčkih carinika, saopštio je makedonski MUP.

Na tom graničnom prelazu neće biti propuštani autobusi i teretna vozila, dok će putnički automobili biti propuštani na svaka dva sata.

Makedonski MUP je saopštilo da će preduzeti sve neophodne mere za preusmeravanje saobraćaja na granične prelaze sa makedonske strane "Stari Dojran" i "Medžitlija".

Zatvaranje i aerodroma na nekoliko časova

Grčki aerodromi biće zatvoreni oba dana štrajka na nekoliko časova, najavili su grčki avioprevoznici.

Zvaničnik sindikata grčkih avioprevoznika Anguelos Sotiropulos kazao ja francuskoj agenciji Frans pres da će aerodromi biti zatvoreni na četiri časa ujutru i potom opet uveče i u utorak i u sredu.

Grčke aviokompanije "Olimpik er" i "Egen" saopštile su ranije da je nekoliko desetina letova, uglavnom domaćih, otkazano.

Biće zatvorene banke, bolnice će raditi sa smanjenim kapacitetima, a u štrajk će stupiti i novinari po pet sati i u utorak i u sredu.

Vozači tramvaja i autobusa će takođe štrajkovati, dok će radnici metroa u Atini raditi kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste u prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: