Hrvatska znala za poternicu

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je da Dragan Paravinja nije izručen Srbiji gde je osuđen za silovanje, jer je državljanin Hrvatske.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.06.2011.

15:09

Default images

Borovec je rekao da je Hrvatska znala da je Paravinja u Hrvatskoj i da je 2007. od Intepola iz Srbije dobila obaveštenje da je za njim raspisana poternica zbog silovanja

On je dodao da je Pravinju Ustav Hrvatske štitio od izručenja o čemu su obavestili kolege iz Srbije. Paravinja je i u Sloveniji hapšen 2007. godine, zbog silovanja u Srbiji, ali je uz kauciju pušten.

"Imam informacije da je preuzimanje tog krivičnog progona zatraženo, ali nije dobijen odgovor iz Beograda", rekao je Borovec.

On je objasnio da se, prema Krivičnom zakonu Hrvatske, može preuzeti krivično gonjenje državljana Hrvatske koji su krivično delo počinili u inostranstvu.

Paravinja je u nedelju priznao policiji u Republici Srpskoj (BIH) da je ubio maloletnu Antoniju Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, koja je poslednji put viđenja kako stopira 7. juna. Pošto je saznao da ga traži hrvatska policija, Paravinja je pobegao u BiH gde se do nedelje skrivao.

On je policiji sinoć opisao tačno mesto gde je u reku Krku bacio Antonijino telo, a, kako navode hrvatski mediji, to područje je nepristupačno što otežava potragu.

Područje oko reke Krke pretražuje više od 100 pripadnike policije i gorske službe spasavanja.

Policija je demantovala pisanje pojedinih medija u BiH i u Srbiji da je telo nestale 17-godišnje devojke jutros nađeno.

Paravinja je danas premešten iz policije u Banjaluci u zatvor "Kula" u Istočnom Sarajevu. Osnovni sud Sokolac na osnovu centralne poternice odredio je pritvor Paravinji zbog silovanja na tom području 2005. godine.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana poternica zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Paravinja ima državljanstvo Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH.

Sva hapšenja Dragana Paravinje

Dragan Paravinja je u Sloveniji uhapšen 9. marta 2007. godine, na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Srbija zbog silovanja koje je izvršio na njenoj teritoriji 2003. godine. Paravinja je tada u Srbiji pravosnažno osuđen na 4,5 godine zatvora, ali je izdržavanje kazne izbegao pobegavši u Hrvatsku.

Nakon što je Srbija za njim raspisala međunarodnu poternicu, slovenačka policija ga je pronašla na teritoriji Slovenije, gde je prebivao i radio u firmi "Logistika Sluga" u mestu Šenčur pored Kranja.

Slovenačka policija je 9. marta 2007. godine privela Paravinju istražnom sudiji u Kranju, koji je mu je odredio pritvor, ali je 4. aprila pušten
uz plaćanje kaucije i prijavljeno stalno boravište, uz obavezu da se do izručvanja Srbiji javlja redovno u policijskoj stanici.

Paravinja je potom još jednom pao u ruke slovenačkoj policiji, 15. maja 2008. godine, kada je neposredno pre toga, 23. januara, uhapšen u Nemačkoj i deportovan u Sloveniju.

Slovenački istrazzni sudija je i tada odredio Paravinji meru redovnog javljanja u policijskoj stanici, sve do pravosnažnosti odluke u izručivanju Srbiji koja ga je još uvek tražila.

Naredne godine su slovenački policajci hteli da ga uhapse, ali tada su utvrdili da je 5. februara te 2009. godine napustio Sloveniju i vratio se
u Hrvatsku, koja na osnovu svog zakona svoje državljane još uvek nije izručivala Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: