Hag naredio Gadafijevo hapšenje

Sudije Međunarodnog krivičnog suda naredile su hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina i šefa obaveštajne službe zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.06.2011.

13:52

Default images

Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, povređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila, kao i za pokušaj prikrivanja zločina.

Tužilac Luis Moreno-Okampo optužio je Gadafija i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi.

Tužioci sada smatraju da su ti rani napadi samo početak zločina koje su počinile snage lojalne Gadafiju.

"Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena-Okampa.

Savet bezbednosti UN je 26. februara naredio Sudu da istraži zločine u Libiji, a Moreno-Okampo je nekoliko dana kasnije otvorio zvaničnu istragu.
On je 16. maja tražio hapšenje Gadafija, njegovog sina i Al Sanusija.

Gadafijev sin je, po tvrdnji suda, takođe aktivno učestvovao u planiranju brutalnih akcijama protiv civilnih demonstranata, a šef službe bezbednosti Abdulah al-Senusi je operativno sprovodio njihova naređenja o napadima na civile.

Izdavanje naloga za hapšenje moglo bi da oteža napore da se pregovorima okončaju sukobi u Libiji koji traju više od četiri meseca.

Međunarodni sud pravde, međutim ne raspolaže policijskim snagama i do sada se susretao sa brojnim teškoćama u privođenju osumnjičenih.

Najveća verovatnoća za privođenje Gadafija je, prema oceni agencije AP, ako libijski pobunjenici uz pomoć NATO-a preuzmu kontrolu nad Libijom, uspeju da ga uhapse i pristanu da ga izruče.

U do sada jedinom slučaju protiv nekog šefa države, Sud je dva puta izdao međunarodni nalog za hapšenje predsednika Sudana Omara al Bašira po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru, ali je i dalje na slobodi.

Bašir je više puta putovao u prijateljske zemlje i nije bio uhapšen.

Moamer Gadafi, ako se ikada bude našao u rukama Međunarodnog krivičnog suda, u šta mnogi sumnjaju, teoretski bi mogao da pravi društvo Mladiću, Karadžiću ili Čarlsu Tejloru u Ševeningenu.

Libijske vlasti ne priznaju sud u Hagu i ponavljaju da ih njegovi nalozi ne zanimaju. Svetske agencije ocenjuju da bi nalozi za hapšenje Gadafija i njegovih najbližih saradnika mogli bitno da otežaju napore da se okonča građanski rat u Libiji koji traje već četiri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: