Demantovano da je pronađeno telo

Hrvatske policija saopštila da je u toku pretraga toka reke Krke i da telo Antonije Bilić nije pronađeno, niti o tome za sada ima indicija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.06.2011.

12:47

Default images

Portparolka šibensko-kninske policijske uprave Marica Kosor poručila je medijima i građanima da ne opstruiraju istragu i pretragu netačnim tvrdnjama da je nađeno telo.

Načelnik šibensko-kninske policijske uprave Ivica Kostanić izjavio je novinarima da je pretraga i dalje u toku i da se uz tok reke Krke pretražuje i Brljansko jezero.

Snage na terenu su velike, izašlo je 80 specijalaca i pripadnika interventne policije. Tu je i 12 ronilaca, prisutni su i saobraćajna policija, kriminalistička policija i ekipa za uviđaj kao i radnici policijske stanice Drniš.

Na osnovu sinoćne izjave Paravinje da je sa mosta nad Krkom bacio leš u reku, pri čemu je tačno opisao područje, ronioci su za Hrvatsku televiziju izjavili da je područje koje se pretražuje izrazito teško i nepristupačno i da su rukama morali pretražiti dno.

Nova TV izvestila je da su oko podneva dva psa tragača pokazala interes za jednu lokaciju na reci Krki, kao i da je na teren stiglo i specijalizovano vozilo za prevoz posmrtnih ostataka.

Ana Bilić, sestra Antonije Bilić, je rekla da porodica da želi da glavni osumnjičeni najpre u interesu istrage bude prvo izručen Hrvatskoj, i da želi da se hitno u istragu i njegovo saslušanje uključe hrvatski psihijatri i psiholozi.

"Također želimo da hrvatski MUP službenim putem zatraži pomoć MUP-a Srbije ako to nije učinjeno do ovog trenutka, te da se u Srbiji provede operativna obrada podataka o Paravinji, odnosno da se njegov dosije i svi dokumenti koji se mogu pribaviti iz policijske uprave u Novoj Pazovi dostave istrazi u Hrvatskoj", rekla je ona.

"Pripadnici Banjalučke sudske policije upravo su preuzeli Dragana Paravninju od pripadnika Centra javne bezbednosti Banja Luka, gde je proveo 24 sata od lišenja slobode. On je trenutno na putu za kazneno - popravni zavod Kula s obzirom da je Osnovni sud Sokolac još 2005. godine izrekao mjeru pritvora ovom licu na osnovu centralne poternice koja je raspisana za njim, a na osnovu krivičnog dela silovanja koje je počinio 2002. godine u Istočnom Sarajevu", kaže Mirna Šoja, portparolka MUP Republike Srpske.

Paravinju traže i vlasti u Srbiji, gde je pravosnažno osuđen za silovanje, zbog čega je Srbija raspisala interpolovu poternicu.

Mediji su izvestili i da je Paravinja prebačen u tranzicioni zatvor Kula u istočnom Sarajevu. Osnovni sud u Sokolcu sada mora da odluči hoće li da ga zadrži ili će ga prebaciti u federalni zatvor zbog izručenja Srbiji ili Hrvatskoj, čiji je on državljanin.

Potraga za Paravinjom trajala je četiri dana na širem području Srpca, u Republici Srpskoj. Za njim su tragali i helikopterima, i psima, a pronađen je uz pomoć lokalnih meštana.

Prema rečima policijskih zvaničnika RS i Hrvatske, Paravinja je priznao da je ubio Antoniju Bilić, a banjalučki mediji su preneli da je rekao da je njeno telo bacio u reku Krku. Policijski zvaničnici, međutim, odbili su da iznesu više detalja, rekavši da se za telom traga.

Podsetimo, Antonija je nastala 7. juna i svih ovih dana tražile su je stotine policajaca, vatrogasaca i pripadnika gorske službe spasavanja.

Srbija bi pristala da izruči Paravinju Hrvatskoj

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da će tražiti od Bosne i Hercegovine izručenje Dragana Paravinje, osuđenog u Srbiji zbog silovanja, ali će pristati da on bude izručen Hrvatskoj jer je tamo optužen za ubistvo.

"U skladu sa evropskim konvencijama, okrivljeni se izručuje zemlji u kojoj je počinio teže krivično delo, i Ministarstvo pravde Srbije će se sa tim saglasiti", kaže se u saopštenju.

Paravinja je 2002. godine pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora zbog silovanja i
pokušaja silovanja. Za njim je 2007. raspisana međunarodna poternica.

Ministarstvo pravde Srbije je podsetilo da je od Interpola Hrvatske 2007. godine dobilo obaveštenje da je Paravinja, državljanin Hrvatske, te, po Ustavu, ne može biti izručen niti hrvatski nadležni ograni mogu da postupaju po zahtevu Srbije.

Paravinja je 2008. godine uhapšen u Nemačkoj, ali ga je Nemačka izručila Sloveniji. Slovenija je 2009. zvanično odgovorila da je Paravinja napustio mesto boravišta. Od 2009. pravosudni organi Srbije nisu dobili ni jednu informaciju o kretanju Paravinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: