Danas prijemni za fakultete

Na fakultetima u Srbiji danas počinju prijemni ispiti za upis nove generacije studenata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2011.

07:19

Default images

Kandidati polažu programske sadržaje koji su izučavani u četvorogodišnjoj srednjoj školi, u struci za koju konkurišu.

Prijemni će, u zavisnosti od visokoškolske ustanove, biti organizovani tri dana, a pravila konkursa predviđaju da građani koji imaju diplomu akademskih studija prvog stepena mogu da upišu drugi fakultet bez polaganja prijemnog.

Takođe, prijemni ne mora da polaže ni student druge godine osnovnih akademksih studija drugog univerziteta ako je položio sve ispite sa prve godine, kao i student kome se prestao taj status zbog ispisivanja sa studija, ako je prethodno položio sve ispite na prvoj godini.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu, koji upisuje više od 14.000 brucoša, rezultati prijemnih biće objavljeni 30. juna, potom slede primedbe i rokovi za žalbu, a konačne rang liste biće objavljene 4. jula.

Upis počinje od 6. jula i mora biti završen do 15. jula, a konkursna pravila predviđaju da kandidat koji je stekao pravo upisa, ukoliko određenog dana ne bude na fakultetu prisutan na prozivci, gubi pravo upisa i umesto njega biće primljen sledeći kandidat sa konačne rang liste.

Kandidati će biti rangirani na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita.

Ukoliko je kandidat nezadovoljan mestom na rang listi, može uložiti žalbu dekanu fakulteta, odnosno Savetu fakulteta, kao drugostepenoj instanci.

Maksimalan broj poena koji kandidat može da osvoji je 100, uspeh iz srednje škole "nosi" najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti do 60 poena, odnosno 80 bodova za kandidate na ispitu za proveru skolonosti i sposobnosti na ustanovama iz polja umetnosti.

Kao i ranijih godina, najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, zatim Univerzitet u Novom Sadu 8.000, niški Univerzitet nešto više od 4.700, Univerzitet u Kragujevcu oko 2.700, Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, Državni univerzitet u Novom Pazaru blizu 1.000, Univerzitet umetnosti u Beogradu nešto više od 400 brucoša.

Srednjoškolci koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu, imaju još jednu šansu, u septembru, ali samo na fakultetima na kojima ostane slobodnih mesta. Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti 31. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: