Suspenzija policajaca sa snimka

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je dao nalog Direkciji policije da suspenduje policajce koji su snimljeni kako fizički maltretiraju mladog Roma.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2011.

14:27

Default images

Snimak na kome se vidi kako policijski službenik maltretira i udara romskog mladića snimljen je u policijskoj stanici u Vršcu još 30. juna 2007, saznaje B92.

Dačić je rekao da je o tom događaju vođena interna istraga. Posle objavljivanja snimka, ministar policije najavljuje reviziju celog postupka.

Načelnik Uprave policije MUP-a Mladen Kuribak potvrdio je da se radi o policajcima Aleksandru A. i Bojanu B. iz policijske stanice u Vršcu, a mladić romske nacionalnostio je Danijel S.

"Opštionskom javnom tužilaštvu u vezi sa ovim događajem dostavljen je izveštaj 27. oktobra iste godine. Policajci i dalje rade, jer su u izjavama koje su sva trojica dali, policajci i mladić, negirali postojanje svega što se može videti na snimku", objasnio je Kuribak.

Direktor policije Milorad Veljović, potvrdio je za B92 da je snimak prebijanja romskog mladića nastao još 2007. Veljović je rekao i da policija sa teškom mukom vraća poverenje građana, zbog čega je neophodno da pojedinci koji prljaju njen ugled adekvatno odgovaraju pred zakonom.

On je rekao da je dat nalog da se u ceo slučaj uključi i odeljenje za visoko tehnološki kriminal kako bi "javnosti MUP dao potpunu istinu".

"Biće identifikovani i procesuirani svi odgovorni, bez obzira da li se radi o običnom policajcu ili nekome iznad njega. Niko ne sme bit zaštićen", rekao je Veljović za B92.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Direkciji policije naložio da suspenduje dvojicu policajaca sa snimka objavljenog na sajtu Jutjub, koji tuku mladića Roma.
Snimak prebijanja na jutjubu izazvao je burne reakcije javnosti.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava odmah su reagovale zahtevajući pokretanje krivičnog postupka protiv onih službenika policije koji su zlostavljali romskog mladića.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekao je za B92 da ovo nije usamljen slučaj i da je to delo za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora, a da se službeno lice goni po službenoj dužnosti.

Petar Antić iz Centra za prava manjina kaže da su Romi uznemireni i da je ovaj događaj pokazatelj da je policiji neophodna dodatna obuka oko toga kako treba tretirati prava manjina.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila brutalno nasilje nad mladićem romske nacionalnosti koje je, prema objavljenom snimku počinio muškarac u policijskoj uniformi, u prostoriji koja izgleda kao policijska stanica.

Petrušić traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da hitno utvrdi ko su izvršioci ovog nasilja i preduzme sve potrebne mere kako bi oni bili kažnjeni.

Sindikat policije: Klasičan primer torture

Sindikat srpske policije saopštio je danas, da je i laiku jasno da je policajac na snimku prekoračio ovlašćenja i da se ponaša nasilnički i brutalno i pozvao nadležne da utvrde istinu o tom slučaju.

"Ako je snimak verodostojan, on predstavlja klasičan primer torture lica lišenih slobode. U tom slučaju, potrebno je utvrditi mesto, vreme i počinioce ovog krivičnog dela i sprovesti postupak u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju sindikata.

Zanimljivo je da je snimak 2009. godine korišćen za muzičku numeru producenta iz Užica koji se potpisuje kao Bamboo Saucer, takođe dostupnom na youtube, ali da su domaće pravosuđe i policija zvanično reagovali tek pošto je snimak objavljen u medijima u Srbiji.

U Višem tužilaštvu u Pančevu, koje je mesno nadležno za podizanje optužnice protiv zlostavljača iz redova policija B92 danas nije uspela nikog da pronađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: