Kako Tadić ponovo može da pobedi?

Ukoliko želi da pobedi SNS na predstojećim izborima, DS će morati u svojoj kampanji da stavi naglasak na ličnost i energiju svog lidera Borisa Tadića.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2011.

14:10

Default images

Takođe, Demokratska stranka će morati i da se pobrine oko velike nezaposlenosti, ali i stvaranje četiri „kolone“ stranaka s kojima bi posle izbora formirala vlast.

Prema saznanjima Danasa, to su neki od saveta koje čelnici DS ovih dana dobijaju od svojih konsultanata i istraživača javnog mnjenja, u kojima je surova igra brojki važnija od svake ideologije.

Demokrate, kako saznajemo, planiraju izbore za april 2012, a njihov predsednik je već dobio savete da „izađe iz pećine“, odnosno da se i u javnosti reaktivira kao lider stranke i „suptilno uđe u kampanju“, pogotovo kada je reč o otvaranju novih radnih mesta koje bi trebalo da ublaži nezaposlenost. Jer upravo manjak zaposlenja je, po istraživanjima, pitanje koje najviše opterećuje građane Srbije i slaba tačka aktuelne vlade.

Kako su Danasu rekli izvori bliski vrhu DS, istraživanja javnog mnjenja koja demokrate saradnici redovno naručuju govore da Tadić lično ima veći rejting od DS. S druge strane, Tomislav Nikolić uživa manju podršku birača nego što je ima njegova Srpska napredna stranka. S obzirom na ovaj rezultat, Tadića savetuju da u narednoj kampanji on (ponovo) bude glavna ličnost, odnosno da se promovisanje DS personalizuje na njenog predsednika i njegove akcije.

Drugi savet koji demokratama daju dobri poznavaoci javnog mnjenja je, prema Danasovim saznanjima, da potencijalna postizborna koalicija oko DS na izbore izađe u četiri „kolone“. U prvoj bi bila DS, na čijoj listi bi bili njeni najlojalniji saveznici, poput SDP Rasima Ljajića i SPO Vuka Draškovića. Drugu „kolonu“ činila bi koalicija LSV Nenada Čanka i LDP Čedomira Jovanovića. U trećoj bi se nalazili URS Mlađana Dinkića i JS Dragana Markovića Palme, o kojoj se već vode razgovori. Četvrta izborna „kolona“ bila bi koalicija oko SPS.

Kako nam je objašnjeno, u tom slučaju, a prema sadašnjim pokazateljima, DS bi na izborima samostalno osvojila oko 26 odsto glasova. Svaka od preostale tri „kolone“ mogla bi da dobije najmanje po šest odsto. Skupa sa strankama nacionalnih manjina, koje osvajaju oko tri procenta glasova, došlo bi se do izbornog rezultata od oko 47 odsto, što je dovoljno za dostizanje poslaničke većine u Narodnoj skupštini. Time bismo, posle aprila 2012, na vlasti imali sadašnju vladajuću koaliciju plus LDP.

Predizborna strategija, ističu naši sagovornici, nije ozbiljna ukoliko se do detalja ne uzmu u obzir mogućnosti protivnika. Konsultanti i istraživači bliski DS veruju Tomislavu Nikoliću kada kaže da će SNS na izbore izaći sa aktuelnim partnerima Novom Srbijom, Pokretom socijalista i PSS Bogoljuba Karića. Ipak, smatraju realnom opciju da bi naprednjaci posle izbora mogli da očekuju podršku DSS, možda PUPS i manjinskih stranaka, pa čak i SRS.

Stručnjaci bliski DS procenjuju da je naprednjacima za formiranje vlasti neophodno da na izborima osvoje 34-35 odsto glasova. Do „magičnih“ 47 odsto došli bi uz pomoć DSS i SRS. Ako radikali u postizbornim pregovorima budu pravili previše problema, Nikolić i Vučić bi se obratili PUPS-u i pokušali da pridobiju naklonost SVM i Sulejmana Ugljanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: