Predrag Marković u sukobu interesa

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila da ministar za kulturu ne može istovremeno da bude i urednik u izdavačkoj kući "Stubovi kulture - Vreme knjige".

Izvor: B92

Petak, 24.06.2011.

12:23

Default images

Zbog sukoba interesa, Agencija je Predragu Markoviću naložila da prestane da obavlja funkciju u izdavačkoj kući u roku od 30 dana.

Agencija je odbila zahtev Markovića za davanje saglasnosti za obavljanje drugog posla, jer je zaključila da ministar može da dođe u situaciju da direktno odlučuje o pravima i obavezama izdavačke kuće u kojoj obavlja posao urednika.

Kako se navodi, ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo u okviru nadležnosti ministarstva obavlja poslove unapređenja kulture i umetničkog stvaralaštva, obezbeđivanja materijalnih osnova za delatnosti kulture, razvoja i unapređenja književnog stvaralaštva, izdavačke delatnosti, stvaranja uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava predpristupnih fondova EU, donaciju.

Na taj način, Predrag Marković može da dođe u situaciju u kojoj ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na njegovo obavljanje javne funkcije na način koji ugrožava javni interes, ističe se u rešenju Agencije.

Rešenjem Agencije od 14. juna 2011. ministru Predragu Markoviću naloženo je da u roku od 30 dana prestane sa obavljanjem uredničkog
posla u izdavačkoj kući "Stubovi kulture - Vreme knjige".

Ukoliko imenovani ne ispuni svoju obavezu Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, može da donese meru upozorenja i meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje, piše u saopštenju.

Marković rasteretio državni budžet minstarske plate

S druge strane, Ministarstvo kulture reagovao je na navode Agencije za borbu protiv korupcije. U saopštenju ministarstva se navodi da se Marković opredelio da umesto autorskog honorara, za poslove u Stubovima kulture prima mesečnu nadoknadu, koja je jednaka uredničkoj plati.

To je motivisano, piše u saopštenju, upravo javnim interesom kako bi se državnim budžet rasteretio jedne ministarske plate. Odnosno, da umesto više od 100 000 dinara iz budžeta Republike Srbije, nastavi da prima platu od 40 000 dinara u sopstvenoj firmi.

Predrag Marković je u dopisu Agenciji istakao i da izdavačka kuća, čiji je vlasnik ni do sada nije učestvovala na raspisanom konkursima za sufinansirane projekata u kulturi iz oblasti književnosti, niti je na bilo koji način finansirana od strane bivšeg Ministarstva kulture.

Takođe, kako istaknuto u dopisu, "Stubovi kulture" ni sada ne apliciraju za sredstva iz budžeta na konkursima Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: