"Niko ne traži da priznamo Kosovo"

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović rekao da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo ako želi da postane članica EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2011.

08:46

Default images

On je takve zahteve, koji se čuju prethodnih dana, ocenio kao pojedinačna tumačenja.

On je rekao da od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnost Kosova, "niti ćemo mi to učiniti, jer jednostavno ne postoji način da se Srbija na to natera".

Istovremeno, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Stefanović je rekao da se prvi konkretni rezultati razgovora dve strane mogu očekivati početkom narednog meseca na redovnom susretu delegacija u Briselu.

"Mi delimo optimizam koji je izrazio posrednik u razgovorima Robert Kuper, a preneli danas prištinski mediji, da smo sasvim blizu rešenja pitanja slobode kretanja, katastra, matičnih knjiga, pa možda i električne energije i nadamo se da ćemo na prvom narednom sastanku, koji će biti krajem juna ili na početku jula u Briselu, imati rešena pitanja koja regulišu život ljudi na Kosovu", izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, rešenja su sasvim blizu. "Naši timovi svakodnevno razgovaraju i takođe su svakog dana u komunikaciji sa Evropskom unijom, koja se u celoj stvari postavila veoma konstruktivno. Komunikacije se obavljaju telefonom ili putem videokonferencije, što se pokazalo kao efikasan način čak i kad imamo neslaganja", pojasnio je Stefanović.

On je dodao i da je važno istaći da naša strana nije nikad bila ta koja koči ili usporava proces dogovaranja, a da on sa zadovoljstvom može da kaže da su rešenja do kojih se došlo uglavnom potekla od beogradskog tima.

Podsetimo, poslanici Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merker rekli su da će Srbija na kraju pregovora o pridruživanju EU morati da prizna Kosovo ili poslanici nemačke skupštine neće odobriti njeno članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: