Milosavljević: Vlada kupila vakcine

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je za B92 da je sve odluke o nabavci vakcina protiv novog gripa, o kojoj se vodi istraga, donosila Vlada.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2011.

21:05

Default images

Milosavljević je rekao da ga niko nije zvao na razgovor, ali je kako kaže spreman da se odazove ako takav poziv stigne.

Milosavljević je i rekao da su u jednom trenutku razmatrali nabavku jeftinijih vakcina, koje ipak nisu poručene zbog neželjenih efekata koje su izazivale.

"Vlada je odlučila a ne Tomica Milosavljević . Vlada je odlučila da zaštiti građane. Kupujući vakcinu i organizujući zaštitu vakcinacijom. Da nije vakcinisan i onaj broj što je vakcinisan, bilo bi više umrlih i obolelih. Mislim da je to svakom razumnom čoveku jasno. Naravno, na različitim orgnima je da rade svoj posao, pretpostavljam da je bilo razloga da se sprovedu istražne radnje. Pustimo da istražni organi rade svoj posao, tužilac svoj, sudstvo svoj. Bez prejudiciranja bilo kakvog ishoda", kaže Milosavljević.

Milosavljević je rekao da je Vlada u jednom momentu razmatrala mogućnost da kupi vakcinu proiizvođača "Glakso Smit-Klajn", koja je bila jeftinija od Novartisove. Izneo je objašnjenje i zašto je doneta odluka da se ipak kupi skuplja vakcina.

"Glakso je ponudio nižu cenu, ali rokovi ispuruka drugačije. I Vlada je posle rasprave preliminarno donela odluku da pristupi nabavci i Novartisove i Glaskove vakcine, pošto je epidemološka situacija bila složena, i stručnjaci insistirali da svaki građanin bude pokriven vakcinom i da nam trebaju 7,5 miliona. Ali tada se pojavljuju neželjeni efekti na Glasko vakcinu u celom sveti u ponovljenim razmatranjem Vlada donosi zaključak da odustane od kupovine dodatnih vakcina od Glaskoa i da se preporučuje RZZO da zaključi ugovor o nabavci 3 miliona doza", kaže Milosavljević.

Tomica Milosavljević kaže da je ponosan što je ministarstvo zdravlja koje je vodio uspelo da organizuje vakcinaciju u vreme pandemije novog gripa. Medije je, međutim, optužio za kampanju protiv vakcinacije u to vreme. Čak je izgovorio rečenicu da je "antivakcinalana kampanja kriva što je 10 trudnica izgubilo život". Podsetimo, Srbija je 2009. uvezla 850 000 vakcine protiv virusa tipa A H1N1, ali je potrošeno samo 200 000 doza, dok je ostatak uništen. U to vreme, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, je rekao da je naručena količina odgovarala najcrnjem scenariju odnosno slučaju pandemije. Srbiju je izdvojila za troškove pandemije 70 miliona evra, a utrošak za vakcinu iznosio je šest miliona evra. Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević podneo je ostavku na tu funkciju iz, kako je rekao, "duboko ličnih razloga", početkom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: