Berlin: Poželjno, ali ne i obavezno

Zamenik nemačkog ministra odbrane Kristijan Šmit izjavio da je priznavanje granica susednih zemalja poželjno, ali da to nije uslov za ulazak EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.06.2011.

15:16

Default images

"Dalji koraci ne zavise od toga šta će biti za 10-15 godina. Sada se bavimo konkretnim stvarima", rekao je Šmit novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li će Srbija bez rešenog pitanja granica i bez priznavanja Kosova postati članica EU, Šmit je u Ambasadi Nemačke u Beogradu rekao da granice treba da budu regulisane i da se do njihove promene ne može doći nasiljem.

"Kada se pragmatično prihvati realnost, onda se Srbija može dobro razvijati u EU, u okviru koji je dat", istakao je Šmit, navodeći da je i Nemačka tokom prošlog veka naučila da prihvati realnost.

On je rekao da se sposobnost Srbije da bude deo EU ne može vezati isključivo za pitanje Kosova, ali se, kako je naglasio, od Srbije očekuje saradnja sa susedima.

Upitan da li je uslov za članstvo u EU ulazak Srbije u NATO, Šmit je odgovorio da je to pitanje odluke Srbije ali da nije povezano sa ulaskom u EU, i dodao da je, što se Nemačke tiče, uslov spremnost za saradnju i ispunjenost kopenhaških uslova.

Zamenik ministra finansija Nemačke Harmund Košik rekao je da je za nemačku vladu najbitnije rešavanje praktičnih problema sa kojima se ljudi na Kosovu svakodnevno susreću, a to su ujedno i kopenhaški kriterijumi čije je ispunjenje osnov za članstvo u EU.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je danas izjavio da je na zvaničnom sastanku sa nemačkim poslanicima nije iznet stav da je priznanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU.

"Impresivno što je Srbija povećala izvoz tokom krize"

Nemački zvaničnici su u poseti Beogradu gde su se sastali sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, zamenikom predsednika Vlade i šefom pregovaračkog tima Beograda za razgovore sa Prištinom Borislavom Stefanovićem.

Zamenik nemačkog ministra odbrane Šmit je rekao da je razgovarano o saradnji vojski Srbije i Nemačke i uređenja odnosa dve vojske na nivou ministarstava, kroz bilateralnu saradnju, razmenu oficira i podoficira, posetu vojnim akademijama.

Zamenik ministra finansija Nemačke rekao je da su srpski zvaničnici upoznali nemačku delegaciju sa naporima na prevazilaženju posledica ekonomske krize, istakavši da je "impresivno" što je Srbija povećala deo izvoza.

"Interes nemačke privrede što se tiče Srbije je u porastu", rekao je Košik, kao i da Srbija mora da otkloni administrativne i pravne barijere kako bi se pojačalo interesovanje Nemačke za investiranje u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: