"Ne želimo da izopštimo Prištinu"

Vuk Jeremić naveo da Beograd ne želi da Kosovo budu izopšteno iz regionalnih skupova, ali da je učešće Prištine jasno definisano Rezolucijom UN 1244.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.06.2011.

13:28

Default images

"Kada je reč o regionalnim skupovima naša politika je jasna", kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

"Ne želimo da predstavnici Prištine budu izopšteni, ali ne možemo govoriti o članstvu, niti o formatu učešća koji je van okvira UNMIK i Rezolucije 1244 koja je jasno definisala način na koji bi predstavnicima Prištine bilo dozvoljeno da učestvuju", rekao je on.

"Jedan takav primer je bio jučerašnji skup u Luksemburgu, gde su se ministri spoljnih poslova EU sreli sa ministrima Zapadnog Balkana. Predstavnici Prištine su tamo bili ali u okviru jasno definisanih parametara, u pratnji UNMIK. UNMIK je govorio neposredno ispred predstavnika Prištine baš kao što predviđa Rezolucija UN 1244", dodao je Jeremić.

"Bilo je pokušaja da dodje do promene tog formata. Tome smo se oduprli i na kraju se taj skup održao. Naša pozicija je jasna i bazirana na rezoluciji UN 1244", rekao je Jeremić na marginama sastanka koordinatora Jadransko-jonske inicijative u Beogradu.

Na pitanje nivinara da li je bilo pokušaja da Kosovo pristupi inicijativama kakva je JJI, Jeremić je kazao da "državama koje nisu nezavisne u takvim inicijativama nema mesta".

"Prioritet je borba protiv organizovanog kriminala"

Jeremić je rekao da će prioritet Srbije tokom predsedavanja Jadransko-jonskom inicijativom biti borba protiv organizovanog kriminala.

"Smatramo da je organizovani kriminal jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavamo kao region i da nijedna država sa tim sama ne može da se izbori", rekao je Jeremoć na sastanku koordinatora JJI u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i dodao da je zato neophodna regionalna saradnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: