Nove demonstracije u Atini

Grčki premijer Jorgos Papandreu suočava se glasanjem o poverenju novoj vladi, dok građani demonstiraju ispred parlamenta u Atini.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

23:07

Default images

Ministar finansija Grčke najavio je uoči glasanja o poverenju vladi premijera Jorgosa Papandreua da je siguran da će parlament do kraja meseca usvojiti paket oštrih mera štednje.

U suprotnom zemlji pogođenoj dužničkom krizom, već u julu preti bankrot.

"Niti smo mi, članovi Vlade crne ovce Grčke, niti je Grčka crna ovca Evrope. Mi smo ponosan narod. Danas se suočavamo sa ozbiljnim problemom. Problemom koji smo sami stvorili ali i koji je nastao zboz apsurdnosti međunarodnog monetarnog sistema. Izvućićemo se iz ove situacije, koja nije gotovo ništa u odnosu na teške trenutke koje smo prebrodili tokom istorije. Verujem da možemo da dokažemo da naša generacija ume da se bori i pobeđuje“ , rekao je ministar finansija Evangelos Venizelos.

Dok vlada i vladajući PASOK pokušavaju da se održe i odupru ekonomskoj krizi usred turističke sezone - opozicija, sindikati i demonstranti danima, na ulicama i trgovima Atine i Soluna traže vanredne izbore. Oni optužuju Papandreuovu vladu da sav teret nepravedno svaljuju na one koji žive od plata i penzija.

"Želimo da zaustavimo politiku koj apokušava da rasproda sve što imamo i nemamo. Vlada želi da dozvoli novim osvajačima da porobe narod koji je svet naučio demokratiji“ , smatra Ilijas Iliopulos, generalni sekretar Sindikata.

Program štednje koji grčka vlada pokušava da sprovede predvidja smenjenje plata, otpuštanje radnika i službenika, povećanje poreza i prodaju javnih preduzeća. Na taj način bi Grčka trebalo da se uštedi 28 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: