Dobra saradnja Kfora i VS

Komandant Kfora Erhard Biler i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić rekli su da je saradnja dve oružane formacije visoko profesionalna.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

15:17

Default images

Biler je informisao Miletića o nedavnim dostignućima Kosovskih bezbednosnih snaga i svojoj proceni da će ubrzo dostići punu operativnu sposobnost.

On je istakao da tu snagu ne treba posmatrati kao pretnja bilo kome na Balkanu, već kao multietničku snagu koja služi svim građanima Kosova.

Dodaje se da je komandant Kfora predložio da se Kosovske bezbednosne snage uključe u regionalnu bezbednosnu saradnju.

Nemački general je informisao Miletića o trenutnoj situaciji u Kforu i izvršenoj reorganizaciji te misije koja je sada organizovana u dve višenacionalne borbene grupe - Istok i Zapad, kao i pet Združenih regionalnih odreda.

Biler je ocenio da se nova konfiguracija Kfora pokazala kao korisna.

"Trenutno Kfor i nacionalni kontingenti imaju približno 6.000 vojnika. Kfor će ostati posvećen svojoj misiji da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja širom Kosova. O tome će Kfor nastaviti da sarađuje sa Euleksom i međunarodnim civilnim prisustvom, kao i sa kosovskom policijom", kazao je Biler.

Sastanci predstavnika Kfora i Vojske Srbije redovno se održavaju od 1999. godine, što je i obaveza koja proističe iz Kumanovskog sporazuma.

Primarni ciljevi sastanaka su nadgledanje, komunikacija i rešavanje konflikata kao ispunjavanje zahteva Vojno-tehničkog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: