Đelić: EU stroga i pravedna

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je strateški cilj Vlade da Srbija ove godine dobije i status kandidata i datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

18:35

Default images

Ipak, Đelić očekuje da će Evropska unija biti stroga i pravedna, kao i da pred građane Srbije ne postavlja nove uslove.

On je naglasio da Srbija na tom putu ne želi privilegije, već da nastavi saradnju.

Đelić je izrazio nadu da će Srbija u novembru dobiti "zeleno svetlo" za dalje korake u evropskim integracijama.

Šef delegacije Bundestaga Peter Bajer rekao je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da su "dobrosusedski odnosi u regionu od suštinskog značaja". Prema njegovim rečima, interes je Nemačke da se Srbija "na dobar i brz način približi EU".

Bajer je odao priznanje pragmatičnom pristupu Srbije i izrazio ocekivanje da će na sledećoj rundi razgovora Beograda i Prištine, koja se očekuje 2. jula, biti postignut značajan napredak.

"Želimo da vidimo osetniji napredak u dijalogu, jer je to u interesu obe strane", rekao je nemački poslanik.

On je dodao da je tokom susreta u Beogradu bilo reči o saradnji Srbije s Haškim tribunalom i da Nemačka pozdravlja izručenje Ratka Mladića tom sudu.

To je pozitivan korak u evropskim integracijama, ocenio je Bajer i podsetio da se od Srbije traži i izručenje jedinog preostalog haškog optuženika Gorana Hadžića.

Napomenuvši da akcioni plan Vlade Srbije od 96 tačaka kao jednu od važnih tačaka pominje reformu pravosudja i imenovanje sudija i tužilaca, Bajer je rekao i da Berlin posmatra kako se ta reforma sprovodi.
"Donošenje svih tih zakona je važan korak, ali je još važnija njihova primena", poručio je nemački poslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: