Završena rasprava o predlogu URS

Poslanici republičkog parlamenta završili su raspravu o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave o kojima će se izjasniti u ponedeljak.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.06.2011.

20:34

Default images

Ujedinjeni regioni Srbije (URS), predlagač izmena zakona, prihvatili su većinu amandamana DS-a, a rasprava puna polemika i kritika opozicije trajala je ceo dan.

Od 32 amandmana predlagač je prihvatio 9 kojima se,između ostalog, uvode novi kriterijumi za podelu sredstava iz transfera solidarnosti i smanjuju sredstva koja će Beograd dobijati od poreza na zarade.

Poslanici opozicije oštro su kritikovali predlog URS-a za decentralizaciju navodeći da ona neće dovesti do ravnomernog regionalnog razvoja, dok je lider URS-a Mlađan Dinkić i danas tvrdio da će gradovi i opštine imati veću finansijsku samostalnost.

Opozicija je ocenila da je zakon još jedna "politička prevara" Mlađana Dinkića koja će dodatno opteretiti budžet i da predstavlja direktnu pretnju za razvoj države. Sa druge strane, Dinkić tvdi da bi građani već od jeseni živeli bolje jer bi "svi imali više novca". Prema njegovim rečima, veliki gradovi će imati dvostruko više novca od poreza na zarade, a nerazvijene opštine i dodatna sredstva iz transfera solidarnosti.

Najvažnija izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava odnosi se na procentualno izdvajanje za opštine od poreza na prihode, pa će tako opštinama umesto dosadašnjih 40 pripasti 80 odsto. Predviđeno je i uvođenje takozvanog transfera solidarnosti prema kojem Beograd ne bi dobijao transfer iz državnog budžeta, jer bi se on preusmeravao nerazvijenim opštinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: