"Čeka nas striktniji pristup EU"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će se Srbija na putu ka pridruživanju EU uskoro suočiti sa striktnijim pristupom.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 20.06.2011.

21:41

Default images

On je objasnio da će EU insistirati na apsolutnoj primenu svih standarda na putu ka pristupanju EU i to na način koji drugi pre Srbije nisu morali da se suočavaju.

Jeremić, koji je u Luksemburgu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara EU-Zapadni Balkan, je ponovio da proširenje EU na zapadni Balkan nije prioritet većine zemalja članica.

"Moramo da budemo potpuno iskreni. Situacija je daleko od idealne. Put nije ni malo lak", ocenio je Jeremić i dodao da ne bi trebalo da se kladi na to koliko će taj put da traje.

Jeremić smatra da proces proširenja na Zapadni Balkan nije prioritet svih zemalja članica Evropske unije, kao i da nije prioritet čak ni većine evropskih zemalja.

Jeremić je rekao da nema onih koji se tome oštro protive, što je dobro, ne postoje nerešivi problemi, kako je istakao, ali situacija je objektivno daleko od idealne, poručio je Jeremić.

Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti da pedantno radi na pitanju evropskih integracija, ali je situacija daleko od idealne i put neće biti nimalo lak.

Jeremić je rekao da je su na sastanku u Luksemburgu preovladavali pozitivni tonovi za Zapadni Balkan.

Na kraju foruma, Jeremić je razgovarao sa Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o izazovima koji stoje pred zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropi.

Evropski komesar zaproširenje Štefan File izjavio je da su učesnici foruma Evropska unija - Zapadni Balkan danas konstatovali da je, napretkom Hrvatske u procesu priključenja i hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, kreiran novi zamah u procesu evropskih integracija država ovog regiona.

Svi su čestitali Hrvatskoj na napretku da završi pregovore, govorili su o zamahu koji je kreiran hapšenjem Mladića i situaciji posle izbora u Makedoniji, rekao je File.

"Verujem da kombinacijom ovih elemenata može se očekivati zalet u drugoj polovini ove godine, kada se očekuju izveštaji o napretku, ali i mišljenje o kandidaturi Srbije" , istakao je File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: